İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:36

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 8:50

100 views

Türkiye’de üretimi yapılan ve devlet tarafından desteklenen üretim kollarından biri de ipek böcekçiliğidir. İpek böcekçiliği yetiştiriciliği tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. İpek böcekçiliğinin ana vatanının Çin olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra diğer ülkelere yayılan bir üretim çeşidi olmuştur. İpek böceği yetiştiriciliği hem ticari hem de sanayi olarak insan yaşamında önemli bir role sahiptir. Günümüzde de verilen önem ve destek projeleri devam etmektedir.
İpek böcekçiliği hem Türkiye hem de dünya için önemli bir ham maddedir. İpek böceği, kendilerine besin maddesi olarak dut yaprağını seçerler ve dut yaprağı ile beslenirler. İpek böcekleri, ürettikleri lifler sayesinde ipek maddesi elde edilir.
Diğer hayvan yetiştirme faaliyetlerine göre, ipek böceği yetiştiriciliği daha az zahmet isteyen bir üretim koludur. Belli bir sermaye birikiminiz olması gerekebilir. Eğer sermayeniz yoksa devlet desteği ile ipek böceği yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Ancak ipek böcekçiliği sadece ekonomik kar düşünülerek yapılacak bir iş değildir. Öncelikle eğitimini almak gerekir. Çünkü ipek böcekçiliği ticari öneme sahip bir hammaddedir. Yanlış yapılması durumunda kar elde etmek yerine elde edilecek ipek ürünü ve ipek böcekleri de zarar görebilir. İpek böceklerinin verimli bir üretim süreci geçirebilmesi için bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamaların uygun bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Aksi halde elde edeceğiniz ipek ürün miktarında düşüş görülebilir. Bu aşamalar; ipek böceğinin beslenme, bakım, uyku ve koza süreçlerine işaret eder.
İpek böcekçiliği yaparken ışık, nem ve sıcaklığa dikkat etmeniz gerekmektedir. İpek böcekçiliği yapılan bir bölgede 25 derecelik bir ortama sıcaklık olması gerekir. Sıcaklığın sağlanmaması durumunda dışarıdan müdahale ile sıcaklık ihtiyacının giderilmesi gerekebilir. Üretim yapılacak mekanın sıcaklığı ayarlandıktan sonra yapmanız gereken diğer işlem, ipek böceği tohumlarıdır. Tohumları tedarik ettikten sonra güneş ışığı görmeyeceği bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Ayrıca gece gündüz fark etmeden ortamdaki sıcaklık 24 – 25 derece kadar olmalıdır. Tohumların bulunduğu kutunun üzerini bir tül yardımı ile örtün ve böceklerin kozasından çıkmasını bekleyin. Böcekler kozadan çıktıktan sonra beslenmeye başlayabilirler.