İpek Böcekçiliği Bakımı ve Hasatı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:11

İpek Böcekçiliği Bakımı ve Hasatı Nasıl Yapılır?

İpek Böcekçiliği Bakımı ve Hasatı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 8:49

494 views

İpek böcekleri, üretim sürecinin en başında tohum şeklindedirler. Uygun yaşam koşulları sağlanması durumunda ipek böcekleri kozalarından çıkarak beslenme sürecine geçerler. İpek böcekleri Çin kökenli bir üretim koludur. Ancak zaman içerisinde dünyanın pekçok yerinde ipek böcekciliği üretimi yapılmaktadır. İpek böcekciliği dokuma sanayide ham madde olarak kullanılan bir maddedir. Hem sanayi hem de ticari bir madde olduğu için ülkemizde ipek böcekçiliği devlet tarafından desteklenmektedir. İpek böcekçiliği diğer hayvansal üretim faaliyetleri kadar zahmetli bir süreci kapsamaz ancak ipek böceği yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, önce eğitimini almanız gerekebilir daha sonra ise belli bir sermayeye sahip olmalısınız. Yeterli sermayeye sahip değilseniz, devlet değinden yararlanabilirsiniz.
İpek böceği, farklı türleri bulunan bir hayvandır. Her bir ipek böceği türü farklı kalitede ipek üretir. Ayrıca ürünün kalitesini belirleyen bir diğer faktör de beslenmedir. İpek böcekleri dut yaprakları ile besin ihtiyaçlarını giderirler. İpek böceklerinin sağlıkla yaşaması ve verimli bir ürün verebilmeleri için yeterince beslenmeleri gerekmektedir. Ancak beslenmenin yanı sıra yaşadıkları ortamın sıcaklığı da önemli bir etkendir. Kozadan çıktıktan sonra 3 yaşlarına kadar ipek böcekleri, ortalama sıcaklığın 25 derece olduğu bir yaşam alanına ihtiyaç duyarlar ve 80 – 85 nem oranı olması gerekmektedir. 1 – 3 yaş arası ipek böcekleri, genç ipek böcekleridir. Genç ipek böcekleri, yumuşak ve taze dut yaprakları severler. Kozadan çıkan ipek böcekleri 3. gün başlayabilirler. Kozadan çıkma süreci eğer uzarsa kozadan çıkan ipek böcekleri beslenmeye başlayabilir. Yeni çıkan ipek böcekleri ilk iki gün açlığa dayanabilirler. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta tüm ipek böceklerinin aynı zamanda uyku dönemine girmesidir. Erken ya da geç çıkan ipek böceklerinin uyku dönemine senkronize bir şekilde uyum sağlamaları gerekmektedir. İpek böcekleri 3 yaşına gelene kadar ince kıyılan dur yaprakları ile beslenir.
5 yaşına gelen ipek böcekleri, beslenme dönemlerini geride bırakır ve koza örmeye başlar. Olgun olarak isimlendirilen ipek böcekleri, kısalarak şeffaflaşır. Örülen kozalar 9 gün sonra sökülebilir ve hasata hazır hale gelir.