Isparta gülüTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:29

Isparta gülü

Isparta gülü
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 10:02

269 views

Isparta ülkemiz çerisinde en yoğun olarak gül yetiştirilen bölgedir gül cogu bölgede gerek saksı içerinde gerek ise bahçelerde yetiştirilebiliyor ama ticari olarak da Isparta gülleri diğer güllere göre çok daha büyük bir katkı sağlanmasına destek olabiliyor. Isparta güllerinin en önemli özelliği ise bu bölge içerisinde yetişe güllerin yüksek oranda gülyağı içermesidir demek olabilir dünyadaki gül ihtiyacının yaklaşık olarak %65’lik bir oranının Isparta ili tarafından karşılandığı biliniyor. Isparta bahçelerinden toplanılan bitkiler çuvallar yardımı ile gül fabrikalarına götürülürler ve içerisinde gül yağı kullanılan çeşitli ürünler bu fabrikalarda üretilerek pazarlara sunulur. Yoğun özü sayesinde Isparta gülü kar oranı yüksek olan ve çeşitliliği fazla olan bir gül çeşidi olarak göze çarpan türler arasında yer alır diyebiliriz.

Isparta Gülü Özellikleri:

Genellikle hoş bir pembe renkte görülürler, Çeşitli illerde bu gül türünün yetiştirimi sağlanılabilir fakat ana merkezi ve bahçeleri genel olarak Isparta’da yer alır. Katmerli bir çiçek yaprağı yapısına sahip oldukları söylenilebilir. Isparta gülünün yarım katmerli olan çiçekleri de bulunabilir. Isparta gülleri farklı boylarda üretimi sağlanan bir çiçek türüdür dersek yanılmayı. Kısa yani bodur boylar haricinde bu çiçek türü orta boylu olarak veya uzun boylu bir biçimde de görülebilen bir çiçek türüdür diyebiliriz.


Isparta gülü ılıman iklim özelliklerine sahip ve don olaylarının olmadığı bölgeler içerisinde yetiştirmiş sağlanılabilen bir gül çeşididir. Isparta gülü için gereken iklim istekleri tipi arasında bulunan isteklerden biri ise nem oranının ortalama olarak %60 civarında görülebilecek olduğu bölgeler olduğu söylenilebilir. Isparta gülü üçün dikim sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise bitkinin iyi bir gelişim sağlayabilmesi için çiçek aralarında yaklaşık olarak 2 m kadar bir mesafe bırakmak olduğu olabilir açık alanlar Isparta gülünün uygun olarak yetiştirimini sağlayabileceğiniz bölgeler arasında olarak göze çarpıyor.


Isparta gülü için toprak özelliklerinden çok iklim ö<ellikleri daha büyük bir önem taşır diyebiliriz. Uygun iklimde kolaylıkla yetiştirimi sağlanabilecek olan bu bitki türünün toprak seçimi için hafif yapılı ve kumlu toprak türlerinden seçmeniz uygun olabilir demek mümkün.
Isparta gülleri yılda bir defa çiçek açarlar özellikle mayıs ayları içerisinde Isparta’yı gül kokusu sarar dersek yanılmayız.