Karadeniz Bölgesi'nde Yapılan Tarımsal FaaliyetlerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:20

Karadeniz Bölgesi’nde Yapılan Tarımsal Faaliyetler

Karadeniz Bölgesi’nde Yapılan Tarımsal Faaliyetler
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:28

106 views

Tarımsal faaliyetler iklimsel özellikler ve toprak özelliklerine göre değişmektedir. Türkiye’de 7 farklı bölge ve bu bölgelerde gerçekleşen farklı ve çeşitli tarımsal faaliyetler bulunmaktadır. Türkiye’nin üretim potansiyeline bakıldığında tarım ülkesi olarak nitelendirilebileceğini söyleyebiliriz. Bir önceki yazımızda tarımsal faaliyetlerle ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra Türkiye’deki coğrafi bölgeleri söyleyerek sırasıyla bu coğrafi bölgelerde gerçekleşen tarımsal faaliyetlerden bahsetmiştik. Ege ve Marmara bölgesinde üretilen ürünler, hâkim olan iklimsel özellikler konuları üzerinde durulmuştur. Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi bölgelerden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’dir. Karadeniz Bölgesi’nde hâkim olan iklimden ve üretilen ürünlerden bahsedeceğiz.
Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin kuzey yönünde yer alan bölgedir. Karadeniz Bölgesi’nde hissedilen iklim, adını bölgeden alır. Karadeniz ikliminin en temel iklimsel özelliği her mevsim yağışlı olmasıdır. İklimsel özellik, yöredeki tarımsal faaliyetleri ve üretilen ürünleri doğrusal olarak etkilemektedir. Karadeniz bölgesinde üretilen ürünler, suya ihtiyaç duyan, suyu seven ürünler olmalıdır. Karadeniz Bölgesi, neredeyse her mevsim yağışlı olan bir bölgedir. Bu nedenle tarımsal üretimin iklime uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Karadeniz Bölgesi deyince akla gelen ilk tarımsal ürünler kuşkusuz fındık ve çaydır. Fındık ve çay Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşen hatta Karadeniz Bölgesi’nin simgesi haline gelen ürünlerdendir. Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşen diğer tarımsal ürünler, mısır, tütün, turunçgiller, kivi, elma ve pirinçtir. Yağışın yoğun olduğu bir bölge olmasından dolayı tahıl ürünleri yetiştiriciliği için uygun bir bölge değildir. Karadeniz Bölgesi’nde tahıl olarak sadece mısır yetişir.
Türkiye’nin bir diğer coğrafi bölgesinden biri de Akdeniz Bölgesi’dir. Akdeniz Bölgesi’nde hissedilen iklim, Akdeniz iklimidir. Akdeniz ikliminde, yazları sıcak ve kurak kış ayları ılık ve yağmurludur. Diğer bölgelerde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi’nde de hâkim olan iklimsel özellik tarımsal üretimi şekillendirir. Akdeniz Bölgesi, Türkiye’de bulunan bölgeler arasında sıcaklığın en yüksek olduğu bölgedir. Bu sebeple Akdeniz bölgesinde üretilecek ürünlerin sıcağı seven ve güneşe ihtiyacı olan ürünler olması gerekmektedir. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri; pamuk, muz, turunçgiller, gül ve gül yaprağı, yer fıstığı, karpuz başta üretilen ürünlerdendir.