Karalahana Nerede Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:08

Karalahana Nerede Yetişir?

Karalahana Nerede Yetişir?
Son Güncelleme :

28 Ağustos 2021 - 9:28

946 views

Karalahana nerede yetişir? Karalahana hangi iklimde yetişir? Karalahana tohumu ne zaman ekilir? gibi sorular üreticilerimiz ya da üretim yapmak isteyen vatandaşlarımızın cevap aradığı sorular arasındadır. Karalahana, lahana türlerinden biridir. Ülkemizde uzun yıllar boyunca lahana üretimi yapılmaktadır ve yapılmaya da devam ediliyor.

Ülkemizde üretilen farklı lahana türleri vardır. Bu lahana türlerinden biri de karalahanadır. Karalahana kış döneminde üretimi yapılan bir bitkidir. Kış sebzesi olarak biliniyor. Kışın yetiştiği için, soğuğa karşı dayanıklılığı bahar döneminde dikilen lahanalar göre daha yüksektir. -15 derecelik soğuk havalara bile direnç gösterebilir.

Karalahananın İklim İsteği

Tüm tarımsal üretimde kullanılan bitkiler gibi karalahananın da talep ettiği iklim ve toprak yapısı vardır. Karalahana, suyu seven ve büyümek, gelişmek için suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle üretileceği bölgenin sıcaklık değerlerinin çok yüksek olmaması, yağışı bol olması ve toprağının su tutma kapasitesinin yüksek olması gerekiyor. Karalahana, suyu seven bir bitki olduğu yağış olmadığı ya da sulama yapılmadığı taktirde nem ihtiyacının toprak tarafından karşılanması gerekiyor.

Su tutma kapasitesi düşük olan topraklarda nem oranı oldukça düşüktür. Karalahana dikeceğiniz toprağın su tutma kapasitesinin bu nedenle yüksek olması gerekiyor. Ilıman iklimin görüldüğü bölgelerde lahana yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılabilir.

Arazisi Olmayan Bahçesinde Yetiştirsin!

Karalahana ticari amaçla üretilebilecek bir üründür. Bu amaçla dikilen tarım arazileri geniş ölçülere sahiptir. Tarlası olmayanlar ise sahip olduğu bahçelerinde bile karalahana yetiştiriciliği yapabilir. Bahçelerde üretilebilecek bir bitkidir. Evinizin bahçesine ekerek ihtiyaç duyduğunuz lahana ihtiyacını giderebilirsiniz.

Karalahana, diğer lahana türlerinden farklı olarak yaprak şeklinde yetişen bir bitkidir. Yaprak rengi yeşildir. Geniş bir alan kaplamadığı için evde saksıda da üretebileceğiniz pratik bitkilerden biridir.

Karalahana Nerede Yetişir?

Ülkemizde yetiştirilen karalahana genellikle sonbahar ve kış aylarında yetiştiriliyor. Ekim ve şubat ayları arası karalahana üretimi için en uygun zamanlar arasındadır. Karalahana genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bir lahana türüdür. Ordu başta olmak üzere Trabzon, Düzce ve Artvin en fazla karalahana üretimi yapılan iller arasında yer alıyor.