Karnabahar Fidesi Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:49

Karnabahar Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Karnabahar Fidesi Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:16

340 views

Karnabahar üretimi yapılırken iki şekilde üretime başlanır. Ya tohum tarlaya ekilir ya da tohum yastıklara ekilir ve ekime uygun fideler haline getirilir. Her iki yöntem kullanılarak karnabahar üretimi yapılabilir. Ancak direkt olarak toprağa ekim işleminin yapılması, yastıklara ekilme işlemine göre daha dezavantajlıdır.

Direkt olarak toprağa dikilen tohumların çimlenme süreci daha uzun sürebilir. Her tohum için çimlenme süreci olumlu bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Toprağın uygun olması, çimlenme sürecini etkileyen bir süreçtir. Bu nedenle çimlenme için toprağın belli bir sıcaklık değerinde olması gerekir. Ayrıca toprağa ekilen tohumların canlılar tarafından yenmesi de mümkündür.

Direkt olarak tarım arazisine tohum ekilmesi hem üreticiyi zarara uğratır hem de ürünün gelişmesi uzayabilir. Bu gibi dezavantajları bulunan tarım arazisine tohum ekmek yerine yastıklara tohum ekerek fide elde edilebilir.

Karnabahar fidesi nasıl yetiştirilir?

Özellikle ticari amaçlı karnabahar yetiştiriciliği yapılıyorsa, karnabahar tohumlarının doğrudan tarım alanına ekilmesi tavsiye edilmez. Bu yöntem üreticiyi zarara uğratabilir ve dezavantajları yüksek bir yöntemdir. Karnabaharın tohumları, hacim ve boyut olarak çok küçüktür. Açılan sıralara ekim işlemini yapmak çok zaman alacaktır. Serpme ekim yöntemi ile yapılsa bu sefer de zararlı organizmalar tarafından yenebilir. Bu durum hem tohum kaybına hem de ekonomik zarara neden olur.

Yine de doğrudan tarım arazisine karnabahar tohumu ekecekseniz, ekim için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar dönemidir. İlkbahar döneminde yapılan ekim işleminin hasat zamanı yaz döneminde hasat edilir. Sonbaharda ekim yapılması durumunda hasat işlemi kış aylarında gerçekleştirilir.

Açık alanda karnabahar tohumu ekimi yapılacaksa, öncelikle toprağın ekime hazır hale getirilmesi gerekir. Tarla sürüldükten sonra ekim için karıklar açılmalıdır. Her bir karığın arası 70 – 80 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır. Karıklardaki çukurların arasındaki mesafe ise 20 – 40 cm olacak şekilde belirlenmelidir. Çukurların derinliği, 0.5 – 1.5 cm olarak şekilde ayarlanarak 3 ya da 4 adet tohum çukura yerleştirilir. Çukurların üstü toprakla örtüldükten sonra sulama yapılmalı ve toprak nemlendirilmelidir.

Hava sıcaklığının 26 derece olması karnabahar tohumlarının çabucak çimlenmesine yardımcı olur.