Karnabahar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:02

Karnabahar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?

Karnabahar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:09

139 views

Karnabahar, kış sebzesi olarak bilinir. Ancak hem ilkbaharda hem de sonbaharda yetiştirilen bir bitkidir. Taç kısmı tüketim için uygundur. İçerdiği besin değerleri sayesinde bolca tüketilmesi, sofralarda yer alması önerilen bir sebze çeşididir. Özellikle 1 yıl içerisinde 2 farklı dönemde üretilebilecek olması, tüketim için bizlere farklı dönmelerde imkân sağlar.

Karnabahar üreten çiftçimiz, ne zaman hasat yapılması gerektiği ile ilgili sorular sormaktadır. En uygun hasat zamanı ne zaman yapılır? Karnabaharın hasat zamanının geldiği nasıl anlaşılır? Karnabahar sebzesi nasıl hasat edilmelidir?

Bu ve benzeri sorular daha verimli ve kaliteli hasat yapılması için sorulan sorular arasındadır. Karnabahar hasadının zamanını belirleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler, hangi mevsimde dikim işleminin yapılacağı, ekim – dikim yöntemlerinden hangisinin kullanılacağı, iklim koşulları ve bakımlar olarak söylenebilir. Sayılan bu faktörlerin uygunluğu ve zamanında yapılışı sonucunda bir karnabahar bitkisi dikimden yaklaşık 60 – 150 gün sonra hasada hazır hale gelir.

İklim koşulları, hasadı belirleyen ve yönlendiren faktörlerden biridir. İklimin uygun olması durumunda karnabahar bitkisinin gelişimi hızlı bir şekilde tamamlanır ve hasada hazır hale gelir. İklim koşullarının uygun olmaması durumunda bitki yeterince gelişemez ve hasat süresinde uzamalar meydana gelir.

İklimin yanı sıra sulama, gübreleme, yabancı otlarla mücadele gibi bakım uygulamaları yine hasat zamanını belirleyen uygulamalar arasındadır. Bu bakım uygulamaların bilinçli ve eksiksiz yapılması durumunda karnabahar hasadı daha erken bir tarihte yapılacaktır.

Hasat zamanını belirleyen bir diğer faktör karnabaharın çeşididir. Karnabaharın türüne göre olgunlaşma sürecinde haliyle hasat zamanında oynamalar olabilir. Ancak genel olarak dikim işleminden 60 – 150 gün sonra hasada hazırdır.

Karnabaharın hasat zamanının geldiği nasıl anlaşılır?

Taç olarak adlandırılan kısım sıkılaşıp düzgün bir renge sahip olduğunda, karnabaharın hasat zamanı gelmiş demektir. Karnabaharın taç kısmının rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olmalıdır.

Karnabahar nasıl hasat edilir?

Karnabaharı hasat etmenin farklı yöntemleri vardır. Karnabaharı elle hasat edebilir, makas ya da bıçak gibi kesici aletler kullanarak da hasat işlemini gerçekleştirebilirsiniz.