Karnabahar Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

12 Ekim 2024 - 09:27

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:15

136 views

Karnabahar yetiştiriciliği yapan aya da yapmayı düşünen üreticimiz karnabaharda gübreleme işleminin nasıl olması gerektiğini ve hangi gübrelerin tercih edilmesi gerektiği ile ilgili konuları merak etmektedir. Gübreleme işlemi, üretim süreci boyunca farklı dönemlerde yapılan uygulamalardan biridir. Ancak bu dönemleri belirleyen şey, ürünün çeşididir. Ürüne göre gübre çeşidi ve gübreleme dönemi değişir.

Hangi ürün yetiştiriciliği yapılırsa yapılsın, gübreleme işlemi gerçekleştirilmeden önce üreticimize tavsiyemiz toprak analizi yaptırmasıdır. Çünkü toprak analizi ile, toprağın neye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkar ve ihtiyaç durumuna göre gübre desteği verilir. Bu nedenle gübreleme uygulaması yapılmadan önce toprak analizi yaptırarak gübreleme işlemi yapılması önerilmektedir.

Ayrıca her toprağın ihtiyaç duyduğu besin değeri değişir. Üretim yapılacak her arazinin ayrı ayrı toprak analizi yapılması gerekmektedir. Çıkan analiz sonucuna göre gübre alınmalı ve gübreleme işlemi uygulanmalıdır. Bu nedenle kulaktan dolma sözlere inanarak gübreleme yapmayın. Verimi arttırmak yerine daha da azalmasına sebep olabilirsiniz. Özellikle ticari gübrelerin yanlış kullanımı sonucunda zarar edebilir ve üretilen bitkinin zarar görmesini sağlayabilirsiniz. Toprak analizi yaptırmanın tarımsal üretim sürecine sağladığı katkı göz ardı edilemez.

Karnabahara ne zaman gübreleme desteği verilmelidir?

Tarımsal üretime katılan her ürün gibi , karnabahar da gübre desteğine ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle uygun zamanlarda ve uygun miktarlarda karnabaharın gübrelenmesi gerekir. Özellikle karnabahar, gelişim sürecinde ve taç oluşturma sırasında yoğun gübrelenmeye ihtiyaç duyar. Bu isteğinden dolayı bazı ülkelerde karnabahara aç sebze denilir.

Karnabahara ne kadar gübre uygulanmalıdır?

Gübre miktarı hektar başına hesaplanır. Karnabahar için tavsiye edilen gübre çeşitleri hektar başına 120 kg Azot, 50 kg fosfor, 200 kg kadar Potasyum Sülfat gübreleri ile gübreleme işlemi gerçekleştirilebilir. Ticari gübrelerin yanı sıra organik gübre kullanımı da tavsiye edilmektedir. Yine hektar başına 25 – 40 ton kadar iyi yanmış gübre desteği verilebilir.

Ek olarak, karnabahar üreticilerinin kullandığı gübreleme yöntemlerinden biri fertigasyon yöntemidir. Yani suda kolay çözünebilen gübreler, damlama sulama yöntemi ile uygulanabilir. Bu yöntemle gübre toprağa kolayca karışır.