Karnabahar Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:38

Karnabahar Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?

Karnabahar Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:13

37 views

Karnabahar, kış sebzesi olarak bilinmektedir. Vitamin ve mineral açısından zengin bir sebzedir. Bu nedenle insan sağlığı için tüketilmesi önerilen bir bitkidir. Karnabaharın kalori değeri düşük olduğu için özellikle diyet yapan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu noktadan bakıldığında karnabahar tüketiminin insana sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır.

Karnabahar sebzesi ile ilgili olarak iki yıllık bitki olduğu söylenmektedir. İlk yılında çiçek kısmı ve yapraklar oluşur. Karnabaharın yenilen kısmı taç olarak isimlendirilir. Taç kısmında, uç kısımlar dallanarak büyür. Taç kısmı, beyaz, krem ya da sarımsı bir renk tonundadır. Bu renklerin oluşumunda özellikle iklim ve yetiştirme koşullarının önemi büyüktür. Taç kısmın görüntü olarak sağlıklı durması ve doygun görüntüsü aynı zamanda karnabaharın pazarlanmasını kolaylaştırır. Taç kısmı sararan karnabaharlar pazar alıcısı açısından sıkıntı yaşar.

Karnabahar üretimi nasıl bir iklimsel ortamda gerçekleştirilir?

İklim her tarımsal üretimde kullanılan üründe olduğu gibi karnabaharda da belli bir iklimsel ortamın sağlanması gerekir. İklim ile ürün arasında paralel bir bağlantı vardır. Üretimi yapılacak ürünün öncelikle yetiştirileceği iklim özelliklerin bilinmesi gerekir. Karnabaharın sıcaklık isteği dönemlere göre değişebilen bir bitkidir. Örneğin gelişim dönemi ile taç oluşturma dönemlerinde farklı sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyarlar. Taç oluşma döneminde hava sıcaklığının 0 derecede olabileceği söylenebilir. Ayrıca bu dönemde karnabahar fidesi -10 derecelik hava sıcaklığına bile direnç gösterebilir.

Ancak taç oluşum tamamlanıp hasat dönemine gelindiğinde ise hava sıcaklığı değerlerinin yükselmesi gerekmektedir. Özellikle hasat döneminde hava sıcaklığının 15 ila 20 derece arasında olması önerilir. Hasat döneminde soğuk havaya maruz kalan karnabaharın taç kısmının zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle iklimsel koşullar göz önünde bulundurularak fide dikim işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca iklimsel uygunluk karnabaharın yetişmesinin yanı sıra hasat dönemini de etkileyen bir durumdur. Taç kısmın belli bir boyuta gelebilmesi için hava sıcaklığının uygun derecede olması gerekmektedir. Ayrıca yine iklime bağlı olarak hasat edilme tekrarı da değişmektedir. Uygun iklim koşullarında yetişen bir karnabaharın hasat süresi 1 – 4 hafta arasındadır.