Karnabahar Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:47

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:11

101 views

Her üründe olduğu gibi karnabahar üretiminde de sulama işlemi yapılmaktadır. Ancak karnabahar yetiştiriciliği yapan üreticimiz, yetiştirdiği karnabaharı ne zaman sulaması gerektiği ile ilgili sorular sorarak uygun sulama zamanını ve yöntemlerini öğrenmeye çalışır.

Sulama işlemi, bitkinin çeşidine göre farklı miktarlarda, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu nedenle üreticimizin yapması gereken ilk işlem, üreteceği ürünü tanımasıdır. Çünkü her ürünün su isteği farklılaşabilir. Bu nedenle sulama sıklığı değişir.

Karnabahar bitkisi ne zaman sulanır, ne kadar sıklıkla sulanmalıdır, karnabahar sularken hangi sulama yöntemi tercih edilmelidir?

Bu gibi sorular üreticimiz tarafından sorulan sorular arasındadır. Karnabahar yetiştirirken sulama işlemi yapılması gereken bir işlemdir. Karnabahar, kuraklığa dayanamayan bir bitkidir. Bu nedenle kuraklığa dayanabilmesi için sulanması gerekir. Ülkemizde karnabahar üretimi, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yapılmaktadır. Her iki dönemde de sulama işlemi yapılması gerekir. Ancak özellikle ilkbaharda sulama işlemine daha fazla yer verilmelidir. Yine de sonbaharda yetiştirilen karnabahar da sulanmalıdır.

Sulamanın eksik olması durumunda, karnabahar ürününün kalitesi düşer, taç kısımları sararmaya başlar. Bu durum üreticinin satış sürecinde alıcı bulamamasına neden olabilir. Bu nedenle karnabahar sulama işleminin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Ancak üreticimiz sulama noktasında dikkat etmesi gereken bir diğer nokta fazla sulama işleminden kaçınmasıdır. Fazla sulamaya maruz kalan karnabahar bitkilerinin kök kısımlarında çürümeler oluşmasına yol açabilir. Kökü çürüyen bitki, zarar görür ve hasat dönemine kadar bile dayanamadan solar gider. Bu da hasat döneminde yeterince ürün elde edilmesine engel olur. Bu nedenle fazla suya temas etmesi durumunda karnabahar bitkisi zarar görür. 2 ya da 3 gün boyunca suya maruz kalan karnabahar bitkisi çürür ve üretici zarara uğrar.

Peki karnabahar bitkisi ne zaman sulanmalıdır?

Karnabahar bitkisi için önemli olan iki sulama dönemi vardır. Bu dönemlerden ilki filizlenme sürecidir. İkinci dönem ise çiçek oluşma dönemidir. Üreticilerin çoğu, iki günde bir yoğun olmayacak şekilde sulama işlemini gerçekleştirir. Bu dönemlerde sulama miktarı az olmalıdır. Özellikle yaz dönemlerinde sulama her gün yapılmalıdır.