Karnabahar Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:49

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl yapılır?

Karnabahar Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl yapılır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:10

55 views

Yabancı otlar, üretim sürecine dahil olarak verimli bir şekilde üretim yapılmasını engeller. Bu nedenle yabancı otlarla mücadele edip, verimi arttırmak gerekebilir. Karnabahar yetiştiriciliğinde üreticinin karşılaştığı problemlerden biri de yabancı otlardır. Yabancı otlar, üretim sürecine olumsuz etki eden faktörlerden biridir. Yabancı otlar tarım arazisinde kendiliğinden çıkan ve çıktığı çevreye zarar veren bitki türüdür.

Yabancı ya da yabani otların tarımsal üretime ne gibi olumsuz etkileri bulunur?

Yabancı otlar, üretici tarafından ekilmez, kendiliğinde topraktan çıkar. Bu ot grubu, genellikle topraktaki besini ve suyu emer ve üretilen ürünün topraktan tam olarak faydalanmasına engel olur. Bu nedenle üretim sürecini olumsuz etkiler. Özellikle zararı, kökleri ile veren bitki grubudur. Müdahale edilmemesi durumunda üretim sürecine büyük zararlar verebilir, üretilen bitkide hastalık oluşmasına ya da zararlılara maruz kalmasına sebep olabilir. Bu nedenle üreticimiz karnabahar yetiştirirken, yabancı otlarla mücadele ederek verimi olumsuz etkilemesini engellemeye çalışır.

Karnabahar bitkisi, yapı olarak hassas bir bitkidir. Bu nedenle karnabahar bitkisi gelişim aşamasındayken yabancı ota maruz kalırsa bitki hasar görür ve sağlıklı bir şekilde büyüyemez. Karnabahar bitkisini olumsuz etkilediği için, tarım arazisinde çıkan yabancı otlara zamanında müdahale edilmeli ve üretim sürecine hasar vermesi engellenmelidir.

Peki yabancı otlar karnabahar bitkisine ne gibi zararlarda bulunur?

Öncelikle yabancı otlar tarım arazisinde çıktığı için çevresinde yapılan üretim sürecinin aksamasına sebep olur. Yabancı otlar, topraktan kendiliğinden çıkar. Toprakta bulunan besin maddesini ve suyu emer. Bu durumda karnabahar bitkisi topraktan yeteri kadar besin alamadığı için büyümesinde yavaşlama meydana gelebilir. Bu zararın yanı sıra kökleri ile bitki köklerinin toprak içerisindeki hareketini kısıtlayabilir. Ayrıca karnabahar bitkisinin yeteri kadar ışık almasını engeller ve alanını kısıtlar. Bu açıdan bakıldığında karnabahar üretirken yabancı otların oluşumu engellenmeli ya da çıktığında erkenden müdahale edilmelidir.

Karnabahar yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadele nasıl yapılır?

Yabancı otlarla mücadele özellikle organik tarım uygulamalarında olduğu gibi elle yapılmalıdır. Ot yoğunluğuna göre her hafta yapılabilir. Karnabahar yeterince büyüdüğünde artık bu işleme gerek kalmaz.