Karpuz Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:05

Karpuz Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Karpuz Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 9:10

61 views

Karpuz yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi nasıl yapılır, hangi gübre çeşitleri tercih edilmelidir? Bu gibi sorular çiftçimizin cevap aradığı sorular arasındadır. Çünkü gübreleme işlemi tarımsal üretim için önemli bir yere sahiptir. Daha verimli ve kaliteli bir karpuz hasadı geçirmek isteyen üreticimiz, en uygun gübreleme işleminin ne olduğu ile ilgili merakını gidermeye çalışmaktadır.
Her bitkisel üretimde olduğu gibi karpuz yetiştirirken de gübreleme desteğine ihtiyaç duyular. Ancak burada önemli olan konu, hangi gübrenin karpuz için uygun olacağı ile ilgilidir. Yanlış uygulanan gübre, üreticinin almak istediği verimi düşürerek zarar etmesine yol açabilir. Bu nedenle bu gibi durumların yaşanmaması için karpuz ürününe en uygun olan gübre çeşidinin bilinmesi gerekir.
Gübreleme işlemi, tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Gübrenin çeşidi kadar gübre uygulama şekli de verimi etkileyen bir diğer önemli konudur. Özellikle kimyasal içerikli ve kompoze şekilde hazırlanan gübrelerin yanlış kullanımı tarımsal üretim açısından, üreticinin büyük zarara uğramasına sebep olabilir. Bu nedenle özellikle kimyasal içerikli gübre kullanılacaksa, uygun olan çeşidin ve uygulama şeklinin iyi bilinmesi gerekmektedir.
Karpuz bitkisi, diğer bitki türleri gibi gelişim sürecine gübreleme desteğine ihtiyaç duyan bir bitkidir. Topraktan alacağı besin miktarındaki azalış, karpuz bitkisinin gelişim sürecindeki hızın yavaşlamasına sebep olacaktır. Toprakta mevcut olan besin değeri zaman sonra tükenmeye başlar ve yenilenmesi gerekmektedir. Bu yenilenmeyi gübre telafi eder. Bu açıdan bakıldığında üretim süreci boyunca gübre, hem toprağı hem de bitkiyi besler.
Peki karpuz yetiştirirken gübreleme işlemi nasıl yapılmalı, hangi gübre çeşitleri tercih edilmelidir?
Karpuz yetiştirirken en uygun gübre çeşidini bulmak için üreticimize öncelikli tavsiyemiz, toprak analizi yaptırarak, uygun gübreye karar vermesidir. Çünkü toprağın karakterine ve toprağın besin değeri oranlarına göre gübre desteği verilmelidir.
Karpuz yetiştiriciliğinde ilk olarak önerilen gübre, organik gübrelerden olan yanmış ahır gübresidir. Karpuz yetiştireceğiniz araziye dekar başına 5 -6 ton kadar yanmış ahır gübresi takviye edebilirsiniz. Ayrıca 15 kg azot gübresi, 20 kg potaslı gübre ve 30 kg kadar fosforlu gübre kullanabilirsiniz.