Kavun Toprağının Hazırlanışı ve Ekim İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:32

Kavun Toprağının Hazırlanışı ve Ekim İşlemi Nasıl Yapılır?

Kavun Toprağının Hazırlanışı ve Ekim İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 9:49

71 views

Toprak hazırlığı, her tarımsal ürün gerekli ve geçerli olan bir hazırlık sürecidir. Toprak faktörü, tarımdaki verimliliği doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu nedenle toprak hazırlığı verimli bir üretim sürecinin ilk adımı sayılabilir. Toprağın sürülerek havalandırılması tarımsal verim açısından önemli bir iştir. Bir dönem boyunca üretim yapılan toprak, hasat sonrasında kaybettiği besin değerini geri kazanmak, sıkışan yapısından kurtulmak, içerisindeki oksijen ve nem ihtiyacını tekrar karşılamak için sürülmeye ihtiyaç duyar. Üreticimiz ise her ekim dikim süreci öncesinde toprağı işleyerek saydığımız faktörlerin gerçekleşmesini sağlar.
Her ürünün toprak hazırlığı süreci farklı şekilde ilerleyebilir. Verimli bir üretim süreci geçirmek isteyen üreticimizin toprak hazırlığında dikkat etmesi gereken nüanslar olabilir. Çünkü üretimde her iş toprakla başlar ve toprakla biter. Bu nedenle toprak hazırlığına dikkat etmek ve önem vermek gerekir. Her bitkinini istediği toprak sürüm işlemi ve derinliği aynı olmayabilir.
Kavun toprağını hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız, nasıl hazırlamalıyız? Gelin bu soruların cevabını birlikte verelim.
Kavun ekimi yapılmadan önce, kavun dikmeyi düşündüğünüz araziyi sonbahar mevsiminde sürme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Toprağın sürülme derecesi derin olmalıdır. Bu işlemden sonra toprak dinlendirilmeye bırakılır. Daha sonra aynı arazi tekrar sürülür. Bu sürme işlemi genellikle Şubat ve Mart ayına denk gelmektedir. Toprağı sürerken kültivatör kullanmanızı öneririz. Bu işlemden sonra toprak dikime hazır hale getirilir.
Dikkat etmeniz gereken nokta ise dikme işlemi gerçekleşmeden önce arazide otlanma gerçekleşirse buna müdahale etmeniz gerekmektedir. Yine kültivatör kullanarak toprağı sürebilirsiniz. Eğer toprak yapınız ağırsa, sürüm işlemini derin yapmanız gerekebilir. Daha sonra aynı arazinin üzerinden diskaro ile geçerek topraktaki tabakaları inceltebilirsiniz. Toprağın bu kadar sürülmesinin arkasında yatan sebep ise toprağın yeteri kadar havalandırılmasını sağlamaktır.
Kavun ekim süresi, bölgelere göre değişse de en ideal zaman nisan ayının sonu, mayıs ayının başı olarak söyleyebiliriz. Kavun ekimini gerçekleştirmeden önce son don olaylarının bittiğine emin olun. Aksi taktirde kavun bitkiniz zarar görebilir. Özellikle kavun fidesi dikecekseniz, kavunların arasındaki mesafenin 50 cm üzerinde olmasına dikkat edin.