Kavun Yetiştiriciliğinde Gübreleme ve Çapalama UygulamalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

14 Eylül 2024 - 09:43

Kavun Yetiştiriciliğinde Gübreleme ve Çapalama Uygulamaları

Kavun Yetiştiriciliğinde Gübreleme ve Çapalama Uygulamaları
Son Güncelleme :

29 Temmuz 2021 - 8:51

239 views

Gübreleme ve çapalama işlemleri her tarımsal üretimde gerekli olan ve verimi arttırıcı uygulamalar arasındadır. Öncelikle gübreleme işleminde bahsedecek olursa, tarımsal verimin arttırılmasında gübrenin yeri ve önemi büyüktür. Toprakta var olan besin değeri zamanla azalabilir. Bu durum bitkinin topraktan alacağı besin değeri miktarında düşüş olmasına sebep olabilir. Bitkinin topraktan yeterli besini sağlayamaması, bitkinin verimliliğini olumsuz yönde etkiler. Bu durumun yaşanmaması için üreticilerimiz üretim sürecinde toprağı gübreyle destekler ve kaybedilen besin değerinin tekrar kazanılmasını sağlar.
Üreticimizin dikkat etmesi gereken nokta ise, üretilen bitkiye göre uygulanacak gübrenin çeşidi, miktarı ve uygulama zamanı değişebilir. Bu durum kavun bitkisi için de geçerlidir.
Çapalama işlemi ise, üretim sürecinde oluşabilecek yabancı otlarla mücadelede kullanılan bir yöntemdir. Çapa yardımı ile hem toprakta oluşabilecek yabancı otları yok edebilirsiniz hem de toprağı havalandırabilirsiniz. Bu nedenle her iki işleminde, tarımsal üretimde yeri ve önemi büyüktür. Ancak dediğimiz gibi her bitki için bu uygulamaların zamanı ve şekli değişebilir.
Ülkemiz tarımsal üretim çeşitliliğinin geniş bir yelpazeye sahip olduğu bir ülkedir. Kavun yetiştiriciliği, ülkemizde yoğun olarak yapılan tarımsal faaliyetlerden biridir. Verimli bir üretim süreci ve kaliteli kavun meyveleri elde etmek için gübreleme ve çapalama uygulamalarına üretim sürecinde yer vermeniz gerekmektedir. Doğru zamanda yapılan gübreleme ve çapalama ürününüzün verimini arttıracaktır.
Kavun üretiminde gübreleme uygulamasını yaparken şu noktaları dikkatle uygulayın. Toprağın besin değerini yükseltmek ve kavun bitkinizi bu toprağa dikmek istiyorsanız öncelikle ekimden önce toprağa gübrelemelisiniz. Sonbahar sürümünü yaptıktan sonra yine kültivatör yardımı ile attığınız gübreyi toprağa karıştırabilirsiniz. Organik gübre kullananlar için gübrenin çeşidi önemli değildir ancak kimyasal gübre desteği verecek üreticimizin kavun için tercih etmesi gereken gübre çeşitleri, 18 kg Azot (N), 15 kg P2O5 ve 20 kg K2O gübreleridir.
Gübreyi bitki kol atmaya başladığında uygulamanız gerekir. Bitkiden 15 cm kadar mesafeye atın.
Çapalama işlemini ise bitki 4 yapraklı olunca yapmalısınız. Ayrıca çapalama uygulamasını bitki kolları çok fazla uzamandan önce 3 -4 kez yapmalısınız.