Kavun Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:31

Kavun Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Kavun Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

30 Temmuz 2021 - 8:50

84 views

Ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan ve başka ülkelere ihraç ettiğimiz meyvelerden biri olarak kavun meyvesinin üretimi ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Kavun meyvesi, içerisinde bol miktarda C ve A vitamini barındırmaktadır. İnsan sağlığı üzerine faydaları saymakla bitmez. Kavun meyvesi, sadece ithal ettiğimiz ve severek tükettiğimiz bir ürün değildir. Farklı sektörlerde yine kavun kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik sektörü, kavun meyvesinin kullanıldığı sektörlerden biridir. Kavun, özellikle cilde parlaklık ve canlılık veren bir meyvedir. Kavunun cilt üzerine olan bu etkisi, kavun özlü cilt bakım ürünlerinin oluşmasına sebep olmuştur.
Bu açından baktığımızda kavunun bizim için önemi büyüktür. Ülkemizde yoğun olarak kavun üretimi yapılmaktadır. Özellikle İç Anadolu, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kavun üretimi çok verimli ve kaliteli bir şekilde üretilmektedir.
Ülkemizde üreticiliği yapılan kavun meyvesi iklim ve toprak olarak hangi özellikleri ister ya da iklim ve toprak konusunda seçici midir? Bir bölgede kavun yetişebilmesi için hangi iklim tipinin hakim olması gerekiyor. Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım.
Pek çok farklı çeşidi bulunan ve olgunlaşma süreci uzun bir dönemi kapsayan kavun meyvesi sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Özellikle olgunlaşma döneminin uzun bir sürece yayılması, olgunlaşması için sıcak havaya duyduğu ihtiyaca işaret eder. Özellikle sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde kavun meyvesinin olgunlaşma süresinde uzamalar gözlemlenebilir. Bu nedenle kavun üretimi yapılacak bölgenin sıcaklık değerlerinin yüksek olması gerekir. Örneğin kavunu dikimi yapacağınız zaman toprak sıcaklığının 15 derecelik bir sıcaklığa sahip olması gerekir. İlkbaharda yetiştirilmeye başlanan kavunun toprakla buluşması ne kadar uzun sürerse hasat süresi de bir o kadar ileri bir tarihe ertelenir. Bu nedenle iklim özellikleri kavun yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Sıcak ve kurak havalar kavun için gerekli bir faktördür ancak nemin de olması gerekir. Yalnız yağışın bol olduğu bölgelerde mantarlı hastalıkların görülmesinden kaynaklı olarak bu bölgelerde tercih edilmez.
Toprak olarak ise, killi ve asitli topraklarda verimli olarak kavun yetiştiriciliği yapılmaz.