Kavun Yetiştiriciliğinde Sulama UygulamasıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:46

Kavun Yetiştiriciliğinde Sulama Uygulaması

Kavun Yetiştiriciliğinde Sulama Uygulaması
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2021 - 8:52

70 views

Sulama uygulaması, tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan bir uygulamadır. Sulama işlemi özellikle, yağış oranının düşük olduğu bölgelerde tarımsal üretimin devamlılığı için yapılan bir işlemdir. Bitki, nem ve besin ihtiyacını topraktan karşılar. Toprağın nem miktarı düştüğü zaman bitki gerekli besin ihtiyacını karşılayamaz ve gelişiminde aksamalar meydana gelir. Böyle bir durumda gerçekleşmesi gereken iki olasılık bulunur. Birinci olasılık yağıştır. Yağış sayesinde toprak tekrar ihtiyacı olan nemi geri kazanır ve bitkinin de yararlanmasını sağlar. Böyle olduğunda üretim verimli bir şekilde devam eder.
Yağışın gerçekleşmemesi durumunda alternatif olan ikinci olasılık ise sulama işlemidir. Sulama işlemi, yağışın az olduğu ya da olmadığı bölgelerde tarımsal üretimin devamlılığını sağlayan bir uygulamadır. Sulama işlemi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Burada üreticimizin dikkat etmesi gereken husus, hangi sulama yönteminin ürünü için daha uygun olduğunu belirlemesidir. Çünkü yanlış uygulama yöntemi kullanıldığında verim beklenin aksine düşebilir. Bu nedenle uygulanan sulama yöntemi ve miktarı önemlidir. Yanlış uygulanan sulama işlemi de yine bitki de çürümelerin yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle sulama işlemini bilinçli ve üretilen bitkiye uygun bir şekilde gerçekleştirmek gerekir.
Her bitkinin talep ettiği su miktarı farklıdır. Bazı bitkiler suya çok az ihtiyaç duyar. Bu bitkilere yapılan sulama işlemi çürüme ve rutubete sebep olabilir. Bu nedenle ürettiğiniz bitkiyi tanımanız gerekir. Suya duyduğu ihtiyacı da bilmelisiniz.
Kavun yetiştiriciliğinde sulama uygulamasının yeri ise merak edilen bir diğer konudur. Kavun üreticileri, meyvelerini ne kadar sulamaları gerektiği hakkında soru sorarak cevap ararlar. Öncelikle şu konuya açıklık getirelim. Nem ve yağış isteği aynı şey değildir. Yani bir bitkinin nem isteğinin olması fazla yağışı sevdiği anlamına gelmez.
Kavun bitkisi, sıcağı ve nemi seven bir bitkidir ancak fazla yağışa maruz kaldığında bitkide çürümeler oluşabilir. Kavunu ilk dikimden sonra can suyu olarak adlandırılan sulama işlemini yapabilirsiniz. Bu su kavunun uzun süre suya ihtiyaç duymadan gelişimine yetecektir. Asıl sulamayı meyve oluşum döneminde yapılması gerekmektedir. Meyvelerin olgunlaşma döneminde ise meyveye temas edilmeden sulanmasına dikkat edilmelidir.