Kayısı Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:34

Kayısı Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?

Kayısı Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:03

57 views

Kayısı ağacı, budanmaya ihtiyaç duyan bir ağaç türüdür. Yaz ve kış dönemi olmak üzere iki farklı dönemde budama işlemi yapılır. Budama işlemi yapılırken özellikle kış aylarında dikkat edilmesi gereken husus, kayısı ağacının uyanmadan budama işleminin yapılması gerekmektedir. Kayısı ağacı budama işlemi asıl olarak kış ayında yapılmaktadır. Kış dönemi yapılan budama işlemi için hava sıcaklığının mevsim değerlerinin en üstünde olduğu zaman olmalıdır.

Kayısı ağacı soğuk havaya karşı direnç gösteremeyen bir bitkidir. Bu nedenle soğuk havalarda yapılan budama işlemi kayısı ağacına zarar verebilir. Yaz dönemi yapılan budama işlemi ise daha çok genç kayısı ağaçları için uygulanır. Şekil vermek amacıyla budama işlemi yapılır. Yaşlı ağaçlara yapılan budama işlemi ise iç kısımların daha kolay bir şekilde ışık almasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Kayısı ağacı budama işlemiyle ilgili olarak şunu diyebiliriz ki, kayısı ağacı için budama işlemi gereklidir ancak uygun zamanda uygun şekilde yapılması gerekir. Budama işleminin temel amacı, ağaçta bulunan fazlalık dalları ya da verimi olumsuz yönde etkileyen dallardan ağacın arındırılması için yapılır.

Üreticimiz, verimli bir şekilde kayısı üretimini sağlamak için nasıl budama yapılması gerektiği ile ilgili bilgilenmek isteyebilirler. Unutulmamalı ki ancak uygun yapılan uygulamalar, tarımda verimliliğin artmasına yardımcı olmaktadır.

Kayısı ağacına uygulanan budama işlemi, 3 şekildedir. Bunlar; dikim budaması, şekil budaması ve mahsul budaması olarak ifade edilebilir.

Budama uygulamalarından ilki dikim budamasıdır. Dikim budaması, dikilmeye hazır kayısı fidanlarına uygulanan budama işlemidir. Fidanların kök kısmı budanır. Dikim budamasının amacı, kökte oluşmuş olan yaralanan kırılan ya da birbirine giren kökleri ayırmaktır. Köklerin, dikim için açılan çukurların boyutundan daha uzun olması durumunda yine dikim budaması uygulanır. Ancak köklerin fazla budanmaması gerekir. 80 -120 cmlik yükseklikten fidanın kesilmesi gerekir.

Şekil budaması ise fidanın düzgün bir şekilde büyümesi için yapılır.

Mahsul budaması, ağaç mahsul verdikten sonra hastalık, kırılma, ışığın engellenmesi gibi durumlarda uygulanan budama işlemidir. Ancak kalın dal kesilmesi durumunda budama işlemi 2 – 3 yıla yayılmalıdır.