Kayısı Ağacı Ne Zaman Budanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:24

Kayısı Ağacı Ne Zaman Budanır?

Kayısı Ağacı Ne Zaman Budanır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:59

1.182 views

Tarımsal üretimde bakım faaliyetlerinden biri olarak budama işlemi yer almaktadır. Budama işlemi, üretimin verimini arttırmak için yapılması gereken uygulamalardan biridir. Ancak budama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Budama işlemi için en uygun zamanın belirlenmesi o zaman budama işleminin yapılması gerekmektedir. Ayrıca nasıl budanması gerektiği de önemli bir konudur. Yanlış budanan dallar, verimin azalmasına sebep olabilir.

Kayısı yetiştiricileri, kayısı ağacının ne zaman bunması gerektiği ile ilgili olarak bazı sorulara cevap aramaktadır. Kayısı ağacı ne zaman budanır? Üreticilerimiz, verimli bir üretim sürecinin geçmesi için budama işlemi ile ilgili bilinçlenerek en uygun budama işlemini yapmaya çalışıyor. Her uygulamada olduğu gibi budamanın yanlış zamanda yapılması, kayısı ağacına zarar verebilir ve budanan yaraların enfeksiyon kaparak özlerin etkilenmesine neden olabilir.

Peki kayısı ağacının budanması için en uygun zaman ne zamandır?

Kayısı ağacı için budama işlemi genellikle dinlenme döneminde yapılmalıdır. Ancak budama işlemini yaparken havanın soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak bölgelere göre budama zamanı değişebilir. Özellikle kışların çok soğuk geçmediği Akdeniz ve Ege bölgelerinde sonbaharda budama işlemi yapılabilir. Hasat işlemi bitip, kayısı ağaçları yapraklarını döktükten sonra dallara budama işlemi yapılır. Budama işlemi, ağaçların uyanma sürecine kadar devam edilebilir.

Kış dönemi yapılan budama işleminde, kışların soğuk geçtiği bölgelerde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kayısı ağacı, soğuğa karşı dayanıksızdır, direnç gösteremez. Bu yüzden kışların soğuk geçtiği bölgelerde budama yapılırken soğuk havalar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ağaçların uyanmadığına emin olmanız gerekmektedir.

Kayısı ağacına budama işlemi kış döneminin yanı sıra yaz döneminin başında uygulanabilir. Yaz başlangıcında yapılan budama işlemi, kış ayındaki kadar yoğun bir şekilde yapılamamalıdır. Yaz döneminde yapılan budama işlemi, özellikle genç ağaçlara şekil vermek amacıyla uygulanır. Yaz döneminde yapılan budama işlemi, dal eğme, açı genişletme, uç alma, açı daraltma şeklinde gerçekleştirilir. Yaş ağaçlar da yaz aylarında budanır. Ancak yaşlı ağaçlara uygulanan budama işleminin amacı, dalların ışık almasını kolaylaştırmak için fazlalık dallar kesilir.