Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:32

Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:39

699 views

Kayısı fidanının dikim zamanının belirlenmesi ve uygun zamanda dikilmesi gerekmektedir. Hava koşullarının uygunluğu, kayısı fidanının toprağa ve havaya kolayca adapte olmasına yardımcı olur. Dikim zamanını etkileyen bazı faktörler vardır. Fidan seçimi, sıcaklık değerleri, toprağın hazırlanması gibi durumların fidan dikim zamanını belirler.

Kayısı Fidan Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Ekim ya da dikim işleminden her hangi birini gerçekleştirirken fidan ya da tohum seçimi, gelişim dönemi için önemli bir etkendir. Zayıf, hastalıklı, dayanıksız ya da kalitesi düşük tohum tercih edilmesi durumunda, ekim işleminden sonra tohum verimli bir şekilde büyüyemez ve üretim sürecinde aksamalar meydana gelir. Bu nedenle kayısı üretimi için dikim işleminden önce uygun fidan seçiminde bulunmak gerekmektedir.


Kaliteli fidan tercih edilmesi, fidanın daha kısa sürede gelişmesine, büyümesine, soğuklara hastalıklara ve zararlılara karşı direnç göstermesine fayda sağlar. Dolayısıyla dikilecek fidanlar, sertifikalı olmalıdır. Sertifikalı fidanların hastalıklara karşı direnci daha yüksektir. Ayrıca dikilecek fidanların en az 1 yaşında olması gerekmektedir.


Fidanların gövde yapısı düzgün, kök kısmı bol saçaklı olmalıdır. Dikilecek kayısı fidanında yaralanma olmamasına dikkat edin. Ayrıca hastalık ve zararlılardan kurtarılmış olmalıdır. Bu bilgilerden hareketle dikime hazır fidanınız varsa dikim zamanını belirleyebilirsiniz.

Kayısı Fidanı Dikimi İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

Sağlıklı ve uygun kayısı fidanlarına sahip olduktan sonra yapmanız gereken en uygun dikim zamanını belirlemektedir. Kayısı fidesi dikilirken özellikle sonbahar döneminde dikim yapılmasına dikkat edilmelidir. Ancak sonbahar dikimi, sonbahar soğuklarının fazla sert geçmediği bölgeler için geçerlidir. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise nispeten ılık geçtiği bölgelerde genellikle dikim işlemi için sonbahar en uygun zamandır.
Bu tür bölgelerde bulunan topraklar ve iklim yapısı dikim için gerekli ortamı sağlar. Ayrıca kışların fazla soğuk geçmemesi kayısı fidanının toprakla kaynaşarak tutma oranını yükseltir. Ayrıca fidan daha erken bir şekilde gelişim gösterir.
Kış aylarının soğuk geçtiği bölgelerde ise ilkbahar döneminde kayısı fidanı dikilmelidir. Çünkü kayısı fidanı soğuğa karşı fazla direnç gösterebilen bir yapıya sahip değildir.