Kayısı Fidesi Nasıl Dikilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:56

Kayısı Fidesi Nasıl Dikilir?

Kayısı Fidesi Nasıl Dikilir?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 17:05

85 views

Kayısı, tohum olarak ya da fidan olarak nasıl geçileceği sorusunu cevaplamadan önce dikim için ön hazırlıklardan bahsetmek gerekir. Kayısı fidanını dikme işlemini gerçekleştirmeden önce bahçe yeri seçimine ve dikimin gerçekleşeceği zamana dikkat edilmesi gerekmektedir. Verimli bir üretim gerçekleştirmek için en uyun alan, kayısı yetiştiriciliği için kullanılmalıdır.


Kayısı yetiştirmek için en uygun bölge, öncelikle don olaylarının daha az etkilediği yamaç ve sırt bölgeler seçilmelidir. Ova ve çukur bölgeler, ilkbaharda görülen geç don olayına fazlasıyla maruz kalır. Bu bölgede yetişen bitkiler soğuğa dayanıklı değilse zarar görebilir ve çiçeklenme dönemi verimsiz geçebilir.


Kayısı fidanı dikimi için en uygun yönler, güney, güneydoğu ve güneybatı yönlerine bakan bölgelerde dikim yapılmalıdır. Ayrıca kil oranı yüksek topraklarda kayısı yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılamayacağı için bu toprak yapısına sahip topraklardan üretim yapılmamaya dikkat edilmelidir.

Kayısı Fidesi Dikim Çeşitleri

Kayısı yetiştirmek için uygun arazi bulunup, toprağın işlenip dikime hazır hale getirilmesinden sonra yapılması gereken sıradaki işlem dikim işlemidir. “Kayısı fidesi nasıl dikilir” sorusu üreticilerimizin sıkça sorduğu sorular arasındadır.
Kayısı fidanı üç farklı şekilde dikimi gerçekleşmektedir. Bunlar; kare şeklinde dikim, dikdörtgen şeklinde dikim ve üç gen şeklinde dikim olarak ifade edilebilir. Bu dikim işlemlerinden en fazla tercih edilen kare şeklinde dikimdir. Kare şeklinde dikim işleminde, sıraların araları ve açılan çukurların mesafesi birbirine eşittir. Ölçü olarak 10 x 10 ya da 12 x 12 metre olacak şekilde mesafe belirlenir. 10 x 10 ölçülü bir dikim işlemi için ilk sıra 5 m olacak şekilde içeriden işaretlenir.
Diğer bir dikim işlemi olan dikdörtgen dikim işleminde, sıra üzerindeki mesafe, sıra aralarındaki mesafeden daha kısadır. Ölçü olarak ifade edilmesi gerekirse, sıra arası 12 metre, sıra üzeri 10 metre olacak şekilde dikim işlemi gerçekleşir.
Üçgen dikim işlemi, yamaçlı arazilerde tercih edilen bir dikim işlemidir. Üçgen dikimin ölçüsü için eşit köşeler 8 ya da 10 metre olacak şekilde ayarlanır ve eşkenar üçgen elde edilecek şekilde hesaplanır.