Kayısı Ne Zaman Hasat Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:37

Kayısı Ne Zaman Hasat Edilir?

Kayısı Ne Zaman Hasat Edilir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:46

67 views

Hasat işlemi, her ürün yapılması gereken ancak farklı zamanlarda farklı şekillerde uygulanan bir uygulamadır. Hasat döneminin belirlenmesinde uygun iklim koşullarının etkisi büyüktür. Bu nedenle kayısının istediği iklim koşullarına sahip bölgelerde kayısılar daha erken bir zamanda olgunlaşırken, iklim koşullarının uygun olmadığı bölgelerde hasat dönemi uzar.

Üreticilerimiz, kayısı meyvesi için en uygun hasat zamanının ne zamandır?

Kayısı meyvesi, kademeli olarak olgunlaşan bir özelliğe sahiptir. Kayısı ağacındaki her meyve aynı zamanda olgunlaşamaz. Hasat işlemine ilk olarak üst dallarda bulunan kayısılardan başlanır. Daha sonra orta dallardaki kayısılar hasat edilir. En son olarak, alt dallarda bulunan meyveler olgunlaştığından alt dallardaki meyveler hasat edilir.

Kayısı meyvesi için hasat işlemi standart bir üretim için 3 defa tekrarlanır. Ancak bu durumu meyvelerin olgunlaşma süreci doğrudan etkiler. Kayısı meyvesinin olgunlaşması meyvenin farklı kısımlarında başlar. Kayısının hasat edilmeye uygun olup olmadığını şu şekilde anlayabiliriz. Hasat zamanı gelen kayısı meyvesi daldan kolaylıkla kopar. Hasata hazır olan kayısının kabuk kısmı saman sarısı bir görüntüye sahip olur. Ayrıca hasat edilecek meyvenin eti sarı renge dönmüştür.

Üreticimizin bu noktada dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Üreticimizin bu noktada dikkat etmesi gereken bir husus, hasat yapılan meyvenin sofralık mı pazar için olduğuna dikkat etmesi gerekir. Kayısı meyvesi, hızlı tüketilmesi gereken bir meyvedir. Tam olgunlaşan meyveler hasat zamanından sonra hemen tüketilmelidir. Eğer üretim ticari olarak gerçekleşiyorsa buna göre hasat edilmelidir. Ticari üretilen kayısıların pazara gönderileceği mesafe ve tüketiciyle buluşma süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak hasat işlemi yapılmalıdır.

Ancak sofralık tüketim için hasat yapılıyorsa, kayısının renginin yeşilden sarı renge dönmüş olması gerekmektedir. Daha yeşilken hasat edilen kayısıların tadı oturmadığı için lezzetli bir şekilde tüketilemez. Ayrıca kayısı meyvesini elinizle bastırdığınızda meyvenin eti ezilmemelidir. Bu nedenle reni sarı olan ancak yumuşamamış kayısılar hasat edilerek tüketime sunulmalıdır.

Hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, geç hasat edilmemesidir. Geç hasat edilen kayısılar taşıma işlemi yapılırken ezilebilir.