Kayısı Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 06:22

Kayısı Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Kayısı Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 17:05

59 views

Gübreleme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken iki etken vardır. Bunlar, gübre çeşidi ve gübreleme zamanıdır. Bu iki etken ürün çeşidine göre farklılık göstermektedir. Gübreleme, tarımsal üretimde verimi arttırmak için uygulanan bakım işlemlerinden biridir. Ancak yanlış uygulanması sonucunda, fayda yerine zararı dokunabilir. Bu nedenle gübreleme işlemi yapılmadan önce, üreticilerimizin toprak analizi yaptırması gerekmektedir.


Toprak analizi, toprağa uygulanan ve toprağın ihtiyaç duyduğu besin değerinin belirlenmesini sağlayan zirai bir uygulamadır. Toprak analizi sayesinde arazinin ihtiyaç duyduğu besin maddesi belirlenir ve bu şekilde uygun gübreler seçilerek gübreleme işlemi yapılır.

Kayısı Bahçesi Ne Zaman Gübrelenir?

Kayısı bahçesinin ne zaman gübreleneceği ile ilgili olarak üreticimiz gübrelemek için doğru zamanın ne zaman olduğu ile ilgili sorulara cevap aramaktadır. Doğru zamanda uygulanan gübre, ürünün verimini arttırır, daha kaliteli bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Bu nedenle gübreleme zamanı verimi arttırmak için önemli bir faktördür.
İlk olarak dikim işlemi gerçekleşmeden önce toprak hazırlanırken gübre işlemi yapılır. Bu işlem topraktaki besin zenginliğine yol açar ve dikimden sonra fidanın sağlıklı bir şekilde büyümesi için destekte bulunabilir. Gübre olarak yanmış hayvan gübresi ya da ticari gübre tercih edilebilir.


Yanmış ahır gübresi sonbahar döneminde uygulanmalı ve miktar olarak 2 -3 ton kadar ahır gübresi kullanılmalıdır. Organik gübrenin tam yanmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Yanmış ahır gübresi uygulandıktan sonra toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde toprağın veriminde artış sağlanır.

Ticari Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kayısı yetiştirirken ticari gübre kullanımı yapılmadan önce yukarıda belirttiğimiz gibi öncelikle toprak analizi yapılmalıdır. Toprak analizi sonucuna göre gübre çeşidi seçilmeli ve uygun zamanda uygulanmalıdır.
Azotlu gübre kullanımı 2 dönem olacak şekilde gerçekleşir. Azotlu gübrenin ilk kısmı Şubat – Mart aylarında uygulanırken, 2. yarısı Mayıs – Haziran aylarından uygulanır. Her uygulamadan sonra toprağa karıştırılmalıdır. Aksi halde buharlaşır ve etkisi azalır.
Fosforlu gübre, ilkbaharda ya da sonbaharda verilmelidir. Ağacın taç izdüşümüne 15 – 20 cmlik mesafeye denk gelecek şekilde hendeklere uygulanır ve sonra hendekler kapatılır.