Kayısı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:55

Kayısı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Kayısı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:45

35 views

Verimli bir üretimin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan ilk faktörler iklim ve toprak yapısıdır. İklim ve toprak yapısın olması verimli bir üretimin temelini oluşturur. Özellikle iklimsel özelliklerin uygunluğu, öncelikle ürünün yetiştirilmesini mümkün kılar.

Türkiye, iklim çeşitliliğinin yoğun olarak hissedildiği bir ülkedir. Bu nedenle ülkede yetiştirilen tarımsal ürünlerin çeşitliliği de geniş bir yelpazeye sahiptir. Kayısı, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan meyvelerden biridir. Tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi, kayısının da ihtiyaç duyduğu bir iklim ve toprak yapısı vardır.

Kayısı meyvesi, soğuk havaları sevmeyen ve soğuğa karşı olan bir bitkidir. Kayısın8ın verimli bir şekilde yetişebilmesi için sıcaklık değerlerinin yüksek olması gerekir. Kışların ılık geçtiği, yazların sıcak olduğu bölgelerde kayısı yetiştiriciliği yapılmak için uygundur. Ancak kayısı meyvesi havadaki nemi de çok sevmez. Genellikle kurak olan bölgelerde daha verimli ve kaliteli bir şekilde yetiştirilir. Özellikle ilkbahar döneminin nemi sisi, kayısı ağacı üzerinde tahribat oluşmasına yol açar. Sisin yoğun olduğu bölgelerde kayısı ağacı, çil hastalığına yakalanır ve üretim potansiyelince ciddi kayıplara yol açar.

Üreticilerimizin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalardan bir tanesi kayısı bahçesi kurulacak arazinin havalandırılması kolay olmalıdır. Nem ve sise maruz kalan kayısı ağacı verimli bir şekilde çiçek açamaz, meyvesini yetiştiremez. Bu nedenle kayısı üretilen yerde kurak havanın varlığı önemlidir.

Kayısı ağacını etkileyen iklimsel faktörlerden bir diğeri de son don olaylarıdır. Son don olayları üretimi zarar uğratan, ürüne zarar veren doğal bir faktördür. Son donlar özellikle ilkbahar mevsiminde görülür. Üreticilerimizin son don olaylarına karşı tedbirli olması gerekmektedir. Aksi halde ürettiği üründen beklediği potansiyeli elde edemeyebilir.

Kayısı ağacı, son don olaylarından etkilenen bir meyvedir. Son don olaylarının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde kayısı yetiştiriciliği yapılması uygun değildir. Kayısı ağacına zarar veren hava olaylarını şöyle sıralayabiliriz; son don olayları, aşırı soğuk kış ayları, yağmurlu ve serin geçen yaz ayları verimli bir şekilde kayısı üretimini engeller.

Tınlı kireçli topraklar, kayısı yetiştiriciliği için ideal topraklardandır. Ayrıca topraktaki nem oranının fazla olduğu topraklarda kayısı yetiştiriciliği yapılmaz.