Killi Toprakta Ne Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:49

Killi Toprakta Ne Yetiştirilir?

Killi Toprakta Ne Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

19 Ekim 2021 - 16:43

5.974 views

Killi toprak, toprak çeşitlerinden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi toprağın yapısında kil miktarı oldukça fazladır. Kil yapısının fazla olmasından dolayı toprağın yapısı hava ve suyun rahat hareket edebilmesi için pek uygun değildir. Killi toprak sıkı bir yapıya sahiptir. Özellikle su ile temas etmesi durumunda, toprak çamurumsu bir kıvam kazanır. Bu nedenle toprağın hava alması daha da zorlaşır.

Besin değeri açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan killi topraklar, suyu iyi muhafaza eder. Killi toprağın yapısı oldukça yumuşaktır. Bu nedenle bitki köklerinin rahatça toprak içerisinde yayılmasına imkân tanır. Killi toprak üzerinde ekim dikim oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi suyla temas etmesi durumunda kolayca sıkılaşabilen bir yapıya sahiptir. Suyla uzun zaman temas etmediğinde ise oldukça sert bir yapıya bürünür. 

Killi toprakta ne yetişir, killi toprakta sebze yetişir mi, yetişiyorsa hangi ürünler yetişir gibi sorular üreticilerimiz tarafından araştırılan sorular arasındadır. Killi toprak ağır bir toprak tipidir. Özellikle bataklık, sazlık bölgelerinde bulunan toprak, killi topraklardır. Ancak yine de üretim için killi topraklar tercih edilebiliyor. Suyu seven ve suya fazla ihtiyaç duyan bitkiler için killi topraklar oldukça idealdir. Suyu uzun süre bünyesinde barındırdığı için, bitki ihtiyaç duyduğu suyu ve nemi kolayca karşılayabilir.  

Killi Toprakta Yetiştirilen Bitkiler 

Killi toprakta yetiştirilmeye uygun olan bitkiler, öncelikle suyu seven bitkilerdir. Bazı bitkiler, gelişim ve verim sürecinde suya oldukça fazla bir şekilde ihtiyaç duyarlar. Bu bitkilerin suyu muhafaza edemeyen topraklarda yetiştirilmesi zordur. Çünkü sürekli olarak sulama desteğine ihtiyaç duyarlar. Sulama işleminin sürekli tekrarlanmaması için, üretimde kili toprakların tercih edilmesi tavsiye edilir.  

Killi toprakta yetiştirilmeye uygun olan bitkilerden bazıları; karpuz, ayva, ahududu, ayçiçeği, kiraz, çilek, taze fasulye, tütün, bakla, şeftali, kayısı, armuttur. Ayrıca manolya, köknar, soya fasulyesi, badem, ladin, susam da killi topraklarda yetiştirilen bitkilerdendir. Bu ürünlerden herhangi birinin üreticiliğini yapmak istiyorsanız killi toprak tercih edebilirsiniz.  

Killi Toprağa Drenaj Çalışması Yapılmalı! 

Ek olarak şunu söyleyebiliriz ki, yukarıda saydığımız bu ürünleri killi toprak olmasa bile killi toprakla harman edilen başka bir toprakta da verimli bir şekilde üretebilirsiniz. Killi yapı gerekli olan suyu ve nemi hapsederek verimli bir üretim süreci geçirmenize yardımcı olabilir. Genel olarak üretime başlamadan önce, üreteceğiniz bitkinin hangi toprak tipinde daha verimli bir şekilde yetiştirilmesini bilir ve ona göre toprak seçimi yaparsanız, daha kaliteli ve yüksek verimli bir hasat süreci geçirirsiniz.

Killi Toprağa Drenaj Çalışması Yapılmalı! 

Genel olarak drenaj çalışması, su miktarı fazla olan topraklarda gerçekleştirilen bir çalışmadır. Drenaj yapımının altında yatan temel amaç, var olan suyun topraktaki bitkiye zarar vermesini engellemektir. Su fazlalığı verimin düşmesine, bitkilerde hastalık oluşmasına sebep olur. Ayrıca suyun fazlalığı bitkilerin kök kısmının da hava almasını engeller. Bu nedenle toprağa drenaj çalışması yapılması gerekebilir.

Killi toprakların suyu muhafaza etme dereceleri oldukça yüksektir. Yağışın fazla olduğu dönemlerde killi topraklar üzerinde drenaj çalışması yapılması gerekebilir. Toprakta bulunan fazla su, drenaj çalışması ile ekim alanının dışında gönderilir. Böylece killi topraklar verimli bir şekilde üretime devam edilmesine yardımcı olur.

Killi toprağın verimli bir şekilde kullanımına yardımcı olan bir diğer yöntem de killi topraklarla kireçli toprakların harman edilerek karıştırılmasıdır. Kireçli toprakların yapısında taşlar yer alır. Bu taşlar sayesinde toprağın havalanması daha kolaydır. Killi topraklarla kireçli toprağın karıştırılması, toprağın daha iyi havalanmasını sağlar.