Kinoa ÇeşitleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:46

Kinoa Çeşitleri

Kinoa Çeşitleri
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:47

88 views

Son dönemlerde trend diyet menüleri içerisinde bulunan farklı kinoa çeşitleri sık sık gündeme geliyor.

Kaç Çeşit Kinoa Var?

Özellikle Güney Amerika içerisinde pek çok farklı renkte kinoa tohumuna rastlamanın mümkün olduğu biliniyor. Farklı renkleri ile dikkat çeken bu tohumlar içerisinden ülkemiz içerisinde en çok talep gören kinoa tohumlarının beyaz renkli olan tohumlar olduğunu söylemek mümkün olabilir. Bunun dışında kırmızı kinoa tohumunun ve siyah kinoa tohumunun da satın alınabildiğini özellikle koyu renkli olan kinoa tohumların baskın bir tada sahip olması nedeni ile Amerika kıtasında da çok pilav yapmak amacı ile kullanılıyor demek mümkün olabilir. Pilav olarak kullanılmasının sebepleri arasında piştikten sonra şişip lapalaşması değil diri kalması ve kendine ait bir aromaya sahip olması sebep oluyor diyebiliriz. Koyu renkli olan kırmızı ve siyah kinoa çeşitlerinin içerisinde beyaz kinoaya göre 2 kat daha fazla E vitamini bulunduğu biliniyor.


Siyah Kinoa nedir? Besin rengi olarak koyu renklerde olan gıda türlerinin diğer gıdalara göre antioksidan içeriğinin daha yüksek olduğu düşünülüyor. Siyah kinoa güçlü bir tada ve aromaya sahip aynı zamanda da gevrek yapıda olan bir kinoa türüdür demek mümkün olabilir. Haşlandığı zaman taneleri birbirine yapışmaz bu neden ile salayalar içerisinde de tercih edilebilir bir kinoa çeşidi olarak görülür.


Kırmızı kinoa nedir? Kırmızı Kinoa E vitamini içeriği açısından oldukça iyi bir besin içeriği taşır diyebiliriz. Bu çeşit cilt üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir dersek pek de yanılmış olmayız. E vitamini cildi parlatan ve cildi genç tutan vitaminler arasında olarak biliniyor. Kırmızı kinoa içerisinde bulunan vitamin mineral ve potasyum oranı sayesinde bebek mamaları içerisinde de tercih edilebilir bir besin çeşidi olarak kullanılıyor demek mümkün olabilir.

Kinoa çeşitleri arasında Türkiye içerisinde tüketim için en çok tercih edilen çeşit ise açık renkli olan beyaz kinoa olarak adlandırılan kinoa türü olarak görülüyor. Ülkemiz içerisinde en kolay ulaşılabilen kinoa çeşidi olan beyaz kinoa glütensiz beslenenler ve diyet yapanlar için vazgeçilmez nitelikte olarak görülebilir.