Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:17

Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:46

120 views

Kinoa yetiştiriciliği çok fazla emek istememesine rağmen kar oranı yüksek olan besin ürünleri arasında bulunuyor bu neden ile yetiştiricilerin yeni gözdesi haline geliyor.


Teni bir Pazar payı olduğu için sıklıkla merak edilerek araştırılmasının gerçekleştirildiğini söylemek mümkün olabilir.


Kinoa bitkisinin ekim ve dikiminden bahsetmek gerekir ise:

Kinoa Ekimi Nasıl Yapılır?

Kinoa yetiştiriciliği için ilkbahar dönemi uygun olarak görülebilir temel olarak buğday ekilmiş ile benzer nitelikler taşıyan bir ekim yöntemi bulunur. Kinoa ekimi için dikkat edilmesi gereken en önemli durum uygun drenajlı bir toprak kullanılmasıdır demek mümkün olabilir. Toprak temizliği iyi yapılmalı ve dikim için düzgün bir biçimde hazırlanmalı bu diktiğiniz bitkilerinizin daha verimli büyümesine yardımcı olabilir ve dönüm başına sağladığınız kar oranını yükseltebilir.


Kurak araziler içine kinoa ekimi yapacaksanız her tohum arası mesafe için önerilen aralık oranı 15 cm olarak görülür. Kinoa dikimi gerçekleştirirken oluşturacağınız çukur ise yaklaşık olarak 3 cm derinliğinde olabilir.


Sulak araziler içerisinde yetiştiricilik için: ekimi yapılan tohumların mesafe aralığının yaklaşık olarak 30 cm olması gerektiği uygun bir ekim için söylenilebilir.

Kinoa yetiştiriciliği için verim almanızı sağlayacak bir diğer püf nokta ise uygun bir gübre kullanımı olarak görülebilir. Kullanılan gübre türü daha çok azot ve potasyum içeren bir gübre türü olarak verilebilir gübreleme işlemi için uygun olan gübreyi bu konudaki uzmanlardan yardım alarak temin edebilirsiniz. Ekim için uygun olan ay ise Akdeniz ikliminin hâkim olduğu sıcak bölgeler içerisinde daha çok şubat ayı ekim başlaması için önerilebilirken Kurak ve soğuk iklim özelliği taşıyan gölgeler için mart nisan ayları ekim başlanmasına uygundur denilebilir.


Her türlü iklim koşuşu içerisinde tohumdan kolaylıkla ekimini gerçekleştirebileceğinizi söylemenin mümkün olduğu kinoa bitkisinden toprağın nem oranının bitkiye ne kadar verim sağladığına bağlı olarak 250-400 kg arasında kinoa elde edebileceğiniz söyleniyor.

Kinoa Hasadı Nasıl Yapılır?

Kinoa kolay yetiştirilebilir bitki olması sayesinde ekim işleminden sonra yaklaşık olarak 3, 4 ay sonra hasat işlemi yapılması uygun olabilir. Makineli hasat ile zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kinoanın olgunlaştığı nasıl anlaşılır?

Bitkinin üst kısmını sarstığınız zaman tohumlarda düşme meydana geliyorsa bitkinizin olgunlaştığını anlamanız mümkün olabilir.