Kiraz ağaçlarında BudamaTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:13

Kiraz ağaçlarında Budama

Kiraz ağaçlarında Budama
Son Güncelleme :

28 Temmuz 2021 - 8:48

36 views

Pek çok farklı kiraz çeşidi bulunuyor çeşitlerine göre budama türleri için yoğun budamalar veya daha hafif budama çeşitlerinin yapılması mümkün olabiliyor. Kiraz ağacının yetiştiği iklim özelliklerine ve ağaç şekillerine göre budama zamanlarının ve budama tiplerinin de değişiklik gösterebileceğini vurgulamak gerektiğini söylemek mümkün olabilir.


Genel olarak kiraz çeşitlerinin aynı familya içerisinde bulunan diğer türlere göre daha az budama istediğini söylemek mümkün olabilir.


Fide dikim sağlandıktan sonra yapılacak budamalar için ilk birkaç yıl sadece kuru dallar budanır veya birbirine çapraz olarak büyümüş ve diğer dalların uygun biçimde gelişimini engelleyen dallar için budama gerçekleştirilebilir. Bu bitkinin daha dirençli bir biçimde büyümesine ve daha iyi yetişmesine yardımcı olacak özellikler arasında yer alır diyebiliriz. Uygun bir budama gerçekleştirildiği zaman Fidan dengesini özellikle kök ve gövde oranını düzgün bir biçimde ayarlayabilmek meyve gelişimi ve ağaç kuvveti için oldukça önemli olan durumlar arasında yer alıyor demek mümkün olabilir. Budamalar ile ağaca istenilen şeklin verilmesi sağlanılabilir. Bahçe düzeni ve doğru bir ışık alımı için şekil budamasının oldukça büyük bir önem taşıdığını söylemek mümkün olabilir.


Kiraz ağaçları için ne zaman budama yapılmalı?


Kiraz ağaçlarının budanması için düzgün bir budama işlemi kadar budama zamanı da bitkilerin düzgün bir biçimde gelişebilmesi açısından oldukça büyük bir önem taşır demek mümkün olabilir


Kiraz ağaçlarının budanması için genellikle kış ayları içerisindeki dinlenme dönemleri tercih edilir demek mümkün. Dinlenme dönemleri içerisinde tercih edilen budama günlerinin ise ılık kış günleri olarak tercih edilmesi önerilir. Bu zamanlar içerisinde yapılan budama işleminin daha sağlıklı gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Budama zamanı ağaçlar tekrar uyanana kadar devam edebilir.


Kış ayları ılık olan bölgeler içerisinde değil de soğuk kış geçirilen bölgeler için budama kış soğukları geçtikten sonra yapılabilir burada dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebileceğimiz nokta ise yine kiraz ağaçları uyanmadan önce budama işleminin tamamlanması gerektiği olabilir.


Kış ayları haricinde yaz ayları içerisinde kiraz ağaçları için yumuşak budama gerçekleştirilebilir. Bu budamalar genellikle ağaca şekil vermek veya güneşten daha iyi bir biçimde faydalanabilmesi için yaprakları düzeltme ile ilgili olarak gerçekleştirilebilir.