Kiraz Ağaçlarında ZamklanmaTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:40

Kiraz Ağaçlarında Zamklanma

Kiraz Ağaçlarında Zamklanma
Son Güncelleme :

15 Temmuz 2021 - 9:17

321 views

Kiraz ağaçlarında en sık karşılaşılan sorunlar arasında reçinelenme probleminin bulunduğunu söylemek mümkün olabilir. En sık görülen problemler arasında yer aldığını söyleyebileceğimiz reçinelenme problemi ise en çok karşılaşılan sorunlardan biri olarak görünüyor ve yetiştiriciler bu problemin çözümleri için sıklıkla araştırma gerçekleştiriyor demek mümkün olabilir.


Bu problem ile sadece kiraz ağaçlarında değil farklı meyve ağacı üzerinde de karşılaşılabildiği bilinen bilgiler arasında yer alıyor.

Peki, Kiraz Ağaçlarında Reçinelenme Neden Olur?

Ağaç direnci düştüğü zamanlar içerisinde reçetelenme meydana gelir demek mümkün olabilir. Meyvelerde görülebilecek olan tıkanma sorunları, meyve ağacının yanlış bir zamanda veya yanlış bir biçimde budanması, havada ani olarak yaşanabilecek ısı düşüşleri ile görülmesi mümkün olan don olayları veya yüksek nem kiraz ağaçlarında zamklanma problemine denen olabilecek durumlar arasında bulunur. Gübreleme sırasında en sık yapılan hatalar arasında bulunan aşırı mazot uygulaması veya toprakta kalsiyum eksikliği de ağacın korunma gücünün düşmesine ve kiraz ağacı üzerinde reçinelenme probleminin görülmesine neden olabilecek durumlar arasında görülebilir


Kiraz ağaçlarınız üzerindeki reçineleri ne kadar erken tedavi ederseniz ağaçlarınızın direnci o kadar kolay artacaktır.

Zamklanma nasıl tedavi edilir?

Öncelikle hastalıklı bölgenin ağaç üzerinden uzaklaştırılması ile bu işleme başlanılabilir. Reçine oluşmuş kısmı temizledikten sonra üreticilerden ve bahçe ilaçları satılan yerlerden bu hastalığa uygun bir çözelti satın alarak kullanmanız mümkün olabilir.

Zamklanma Tedavisi Ne Zaman Yapılabilir?

Bitki gelişimine uygun olarak tedavi zamanı olarak sadece ilk bahar yaz veya son bahar başı demek mümkün olabilir. Bu mevsimler içerisinde ağaçta oluşan hastalıkların tedavi edilmesi durumunda kış ayları içerisinde yaşanılabilecek olan durumlara karşı koruma sağlayabilir diyebiliriz.


Reçine özellikle kiraz ağaçları üzerinde oluşumunda ağaca büyük zarar veren ve tedavi edilmesi önerilen bir hastalık olarak görülürken reçinenin aslında insan sağlığı üzerinde pek çok faydası olduğu ve tıp alanında dahi bazı ilaçların içerisinde yer aldığını söylenilebilir. Zararlı maddeleri ve toksinleri vücuttan etkili bir biçimde uzaklaştırabilir. Sindirimi kuvvetlendirir bağışıklık güçlenmesi üzerinde olumlu etkileri olabilir. Obezite problemleri ile savaşmada etkili olabilir.