Kiraz Ağaçlarının İklim ve Toprak İstekleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:30

Kiraz Ağaçlarının İklim ve Toprak İstekleri Nelerdir?

Kiraz Ağaçlarının İklim ve Toprak İstekleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Temmuz 2021 - 9:12

100 views

Kiraz ağaçları yetiştiricisine yüksek kar sağlayan ürünler arasında görülüyor uygun bölgeler içerisinde kiraz yetiştirimi en çok tercih edilen yetiştiricilik türleri arasında olarak göze çarpıyor demek mümkün. Kiraz yetiştirimi için ise en önemli konular arasında kirazın iklim ve toprak isteklerinin bulunduğunu söylemek mümkün olabilir.

Kiraz Ağaçları Nasıl Bir iklimde Yetişir?

Öncelikle kiraz ağaçlarının güneşli ve az nemli bölgeler içerisinde yani ılıman iklim tipine sahip olunan bölgeler içerisinde yetiştiriciliğinin kolaylıkla yapıldığını belirtmek mümkün olabilir. Yaz mevsimi için güneşli havalarda rahat bir gelişim gösterirken ağaçların dinlenme dönemi olarak adlandırılan kış mevsimi içerisinde ise yağmursuz bir dinlenme ve hasat dönemine ihtiyaç duyacaklarını söylemek mümkün olabilir. Özellikle çiçeklenme ve olgunlaşma dönemlerinde görülebilecek olan yağış kiraz meyvelerine zarar verebilir demek mümkün olabilir. İlkbahar mevsimi ise kiraz yetiştiriciliği için önemli bir etkendir eğer bulunulan bölge içerisinde kiraz yetiştiriciliği gerçekleştirilecekse ilkbaharda yaşanılabilen geç don olaylarının oldukça az olma ihtimali olan bir bölge içerisinde tercih edilmesi uygun olabilir. Kiraz için yağmur çatlamalara neden olabilecek bir hava olayıdır. Don olayları ise kiraz meyvesinin gelişmesine zarar verebilir ve Ağaçtan yeterince verim alınmamasına neden olabilir. Yağışlar ile birlikte yaşanılan sorunların önüne geçilebilmesi adına kiraz ağaçlarının üzerine ve etrafında koruyucular tasarlanması mümkün olabilir. Yağmurlu mevsimler içerisinde ağaçların daha dirençli olabilmesi adına ağaçlara kalsiyum klorid veya kalsiyum esatat belirli düzeylerde uygulanabilir.

Kiraz Nasıl Bir Toprakta Yetiştirilir?

Doğal olan topraklar içerisinde drenajı iyi özellikte olan topraklarda kiraz yetiştiriciliği verimli olarak gerçekleştirilebilir. Hafif toprak tipleri bu ağaç köklerinin nefes alabilmesi için uygunluk gösteren topraklar arasında bulunu kireçli topraklardan kiraz yetiştiriciliği konusunda uzak durmak ağacın daha sağlıklı bir biçimde gelişmesine yardımcı olabilir. Nemli havalar yerine kuru ve güneşli hava yapısından hoşlanan kirazlar için su tutan toprakların pek de uygun olduğu söylenemez kiraz yetiştiriciliği için tercih edilmesi önerilmeyen toprak tipleridir demek mümkün olabilir. Ayrıca kirazlar yamaç olan topraklar içerisinde de verimli olarak yetiştirilemeyebilirler.