Kiraz Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:20

Kiraz Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?

Kiraz Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:59

217 views

Evde yediğiniz kirazların çekirdeklerinin değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? İster bahçenizde ister uygun bir tür saksı içerisinde kiraz yetiştiriciliği yapmanız mümkün olabilir.


Eki evde meyve yetiştirmeyi araştıran kişiler arasında popüler konular arasında er alan hem lezzeti hem de faydaları ile dikkat çeken kiraz çekirdeği nasıl çimlendirilir?


Yemiş olduğunuz kirazların çektirdiklerini güzelce yıkayın ve oda sıcaklığında kuruması için çekirdeklerinizi bırakın kurması neredeyse 4 veya 5 gün kadar sürebilir. Tamamen kuruduktan sonra dışta kalan sert kabuğu pense yardımı ile ayırabilirsiniz. İçerisinden çıkan tohum hassas yapıda olabilir dikkatlice bir bez veya havlunun içerisine bu kabukları ayırabilirsiniz. Tercihen kâğıt havlulardan kullanmanız önerilir.


Kâğıt havluyu güzelce katlayarak tohumların nemlenmesini sağlayabilmek adına bir sprey yardımı ile sadece su ile ıslatın burada önemli olan durum kâğıt havlunun güzelce ıslanması diyebiliriz. Buz dolabı içerisine yerleştirdiğiniz tohumları bir hafta kadar bekletmeniz önerilebilir.


Tohumları bir hafta sonra dolap içerisinden çıkarttıktan sonra önceden hazırlamış olduğunuz tercihen torflu toprağa dikebilirsiniz. Tohumlarınızın dikimini sağlarken toprağın fazla derinine ekmemeye özen gösterebilirsiniz. Fazla derine ekilen tohumlar nefes alamaz ve çimlenme gerçekleşemeyebilir. İsterseniz uygun toprağı bir yetiştiriciden yardım alarak sağlamanız mümkün olabilir.


Ekim gerçekleştirildikten sonra sulama gerçekleştirin ve bitkinin çimlenmesine yardımcı olabilecek ve kiraz için sera ortamı oluşturabilecek delikli bir poşet geçirmeniz uygun bir tercih olarak görülebilir. Deliklerin çok büyük olmamasına özen göstermelisiniz doğru bir şekilde hava akışının sağlanması için bir kürdan veya iğne yardımı ile poşet üzerine delikler açmanız yeterli olabilir.


Her adım doğru olarak uygulandığı takdirde kiraz çiçekleriniz yaklaşık olarak bir hafta içerisinde çimlenmeye başlayabilir. Çimlenme süresi veya çimlenme olup olmayacağı kullandığınız tohuma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çimlenmeden sonraki bir ay içerisinde bitkiniz üzerinde yeşillenme artacak ve yeşil yaprak görünümü tamamen belirgin hale gelebilir. Kirazlarınızın saksılarını bir süre sonra köklerinden dikkatlice ayırarak ayrı ayrı olarak saksılara ekimini gerçekleştirebilirsiniz. İster balkonunuzda ister bahçeniz içerisinde büyümesini sağlayabilirsiniz. Yani evde de kiraz yetiştiriciliği yapmak çok kolay hem de kendi kiraz çekirdeklerinizi kullanarak bunu yapabilme ihtimaliniz de var.