Kiraz Nasıl Dikilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:39

Kiraz Nasıl Dikilir?

Kiraz Nasıl Dikilir?
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 10:01

16 views

Kiraz dikimi fideden veya tohumdan gerçekleştirilen bir yetiştiricilik ile tercih edilebilmesi mümkün olan bir meyve yapısına sahiptir diyebiliriz. Kiraz yetiştiriciliğine karar verdikten sonra hangi yetiştiricilik türünü yapacağınıza da karar vermeniz gerekir tohumdan kiraz yetiştiriciliği veya fideden kiraz yetiştiriciliği yapılabilir.


İster tohumdan yetiştirebilirsiniz isterseniz ise hazır ve aşılı olan fidelerden tercih ederek yetiştiricilik işini biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Fide olarak kiraz satın alarak yetiştiriciliğini sağlayacaksanız sertifikalı fidelerden satın almanız her zaman daha fazla verim elde etmenize yardımcı olacak olan durumlar arasında yer alır diyebiliriz.


Bölgenize uygun olan bir dikim zamanı tercih etmeniz önerilen durumlar arasında yer alır. Kiraz dikimi yapacağınız bölge içerisinde kış mevsimi ılık olarak geçiyor ise dikim için uygun mevsimin sonbahar ayları olduğunu söylemek mümkün olabilir. Eğer yetiştirilme yapılmak istenilen bölge içerisinde kış ayları daha sert geçen bir özellik taşıyor ise dikim için uygun zaman ilkbahar ayları olarak söylenilebilir.


Kiraz fidelerinin dikimi gerçekleştirilmeden önce yetiştiriciliğin yapılacağı alan içerisinde iyi bir toprak havalandırması ve hazırlığı yapılması gerektiği söylenilebilir. Özellikle yetiştiriciliğin yapılacağı bölge içerisindeki yabani ot temizliği iyi yapılmalıdır. Bu işlemler sayesinde fideler toprak içerisinden daha fazla mineral alıp daha iyi bir gelişim gerçekleştirebilirler. Toprak işlemesi için uygun görülen mevsimler ise ilkbahar veya sonbahar mevsimleri içerisindeki aylardan tercih edilir bu dönemde yapılan ekim içerisinde hazır bir yetiştiricilik bölgesi üzerinde sulama suyundan da dikim için faydalanılması sağlanılabilir.


Dikim için uygun görülen toprak derinliği ise yaklaşık olan 60 cm kadardır diyebiliriz. Aşı yeri toprağın üzerinde kalacak şekilde dikim gerçekleştirilmesi kiraz fidelerinin gelişimi için oldukça önemli olan etkenler arasında olarak görülebilir. Dikim sonrası için ise mutlaka bir miktar can suyunun verilmesi bitkinin toprak içerisine tutunması için oldukça önemli hususlar arasında görülebilir.


Kiraz dikimi ne zaman yapılmalı?


Kiraz dikimi için ortalama olarak aralık ayı içerisinde dikim yapılmaya başlanılabilir. Dikim işlemleri ilk bahar aylarına kadar gerçekleştirilebilir bu tamamen bölge içerisindeki iklim şartları ve yağış durumuna bağlı olarak gerçekleştirilen konular arasında yer alıyor diyebiliriz.