Kiraz Nasıl Sulanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:44

Kiraz Nasıl Sulanır?

Kiraz Nasıl Sulanır?
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 10:01

307 views

Kiraz nemden hoşlanmayan bir meye türü olduğu için kiraz hakkında en çok araştırılan konulardan biri arasında kiraz sulanır mı? Sorusunun yer aldığını söyleyebilmek mümkün olabilir. ‘’Kiraz hangi mevsimde sulanmalı?’’, ‘’Kiraz ne kadar su ister?’’,’’ Kiraz su sever mi?’’ Sorularının cevaplarından ise şu şekilde bahsetmemiz mümkün olabilir:


Kiraz fidesi toprağa ekimi gerçekleştirildikten sonra köklenme gerçekleştikten sonraki mevsim içerisinde bol suya ihtiyaç duyar olarak biliniyor diyebiliriz. Daha çok yaz ayları içerisinde kuru ama güneşli havalardan hoşlanan bu fideler havalar kuru iken ayda 2 veya 3 defa sulanabilir bu kirazın kurumasını engeller. Toprağın kuru veya ıslak olmaması gerektiğini söyleyebiliriz mevsimsel olarak buna uygun olan sıcaklıkları kontrol edebilirsiniz. Sıcak mevsimler dışında iki veya 3 haftada bir sulama gerçekleştirilmesi uygun olarak görülebilir.

İlkbaharda kiraz Nasıl Sulanır?

Nisan ile mayıs ayları arasında kira çiçekleri için sulama gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Yeni ekim gerçekleştirilmiş fideler için en az haftada bir defa sulama yapılması önerilebilir. Kiraz dikiminden sonraki 2. Yılda kiraz ağaçları ilk bahar mevsimine özel bir su isteği içerisinde bulunmaz diyebilmek mümkün olabilir. Bu mevsim içerisinde kiraz ağaçları için uygun zamanı sıcak günlere uygun olarak planlamanız önerilebilir. İki yaşından sonra fideler için sulama yapacaksanız toprak kuruluğunu da ilkbahar ayları içerisinde göz önüne alarak uygun biçimlerde gerçekleştirmeniz önerilebilir.

Yaz Mevsiminde Kiraz Ağacı nasıl sulanır?


Kirazlarınızı yaz mevsiminde özenli olarak sulamazsanız kiraz verimliliği düşer ve meyveler olması gerektiğinden daha küçük şekillerde gelişebilir demek mümkün olabilir. Kuraklık durumuna göre sulama hacmi ve sıklığının arttırılması önerilebilir. Genellikle haftada bir kere sulama önerilir.

Sonbaharda Kiraz Nasıl Sulanır?

Son bahar aylarında kirazlar için sulama oldukça önemlidir. Ağaç uykuya geçmeden önceki dönemde yeterli bir mineral kendisi için sağlayabilirse kiraz ağacının bir sonraki sezon içerisinde daha verimli olarak yetiştirilebilmesi mümkün olabilir. Özellikle kışın soğuk geçtiği bölgeler için ilkbahar sulamasının büyük bir önem taşıdığını söyleyebiliriz. Sulama bu mevsim içerisinde iyi bir şekilde gerçekleştirilirse don olaylarına karşı da daha dirençli olabileceğini söylemek mümkün olabilir.