Kiraz Yetiştiriciliği Karlı m?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:38

Kiraz Yetiştiriciliği Karlı m?

Kiraz Yetiştiriciliği Karlı m?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:58

314 views

Kiraz yetiştiriciliği Ülkemiz içerisinde geniş alanlarda yapılan bir meyve yetiştiriciliği türü olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz. Kiraz yetiştiriciliği yapmak isteyenler tarafından en çok araştırılan konular arasında kiraz yetiştiriciliğini karlı olup olmadığı yer alıyor diyebiliriz.

Peki, Kiraz Yetiştiriciliği Para Kazandırır Mı?

Kiraz yetiştiriciliği için oldukça uygun olan ülkemiz içerisinde yetiştiriciliği pek çok farklı şekilde sağlanılabiliyor ve son yıllarda kar oranı yüksek olduğu için kiraz yetiştiriciliği yapan çiftçi sayısı da artıyor diyebiliriz. Hatta son yıllar içerisinde TUİK verilerine bakıldığı zaman kiraz yetiştiriclik oranının son yıllar içerisinde önceki yıllara kıyasla neredeyse 2 kat arttığı söylenilebilir bir durum olarak görülüyor.


Kiraz yetiştirimi için geniş alanlar içerisinde yetiştiricilik yapılması kar sağlayan durumlar arasında yer alıyor diyebilmek mümkün.

Kar Sağlamak İçin Kaç Dönüm Kiraz Yetiştirmek Gerek?

Kiraz yetiştiriciliğinden iyi bir kar elde etmek istiyorsanız 5 dönüm arazi içerisine yetiştiricilik yapmanız önerilen bir durum denilebilir. Yetiştiricilik büyük alanlara yapıldığında kar artıyor fakat küçük alanlar içerisinde yetiştiricilik gerçekleştirildiği zaman kar oranı düşüyor olarak biliniyor.


5 dönümlük arazi içerisinden yaklaşık olarak 35 bin liralık bir kar yıl içerisinde ortalama olarak elde ediliyor demek mümkün olabilir.


Kiraz yetiştiriciliğinde ülkemiz içerisinde birinci sırada İzmir yer alıyor. En çok verim İzmir ilinden sağlanıyor olarak söylenilebilir. Ülke içerisindeki kiraz üretiminin yaklaşık olarak yüzde 11’lik kısmı İzmir ili içerisinden gerçekleştiriliyor olarak biliniyor. Demek mümkün.
Kiraz ihracatta da yetiştiricisine büyük bir kar sağlıyor diyebilir kiraz en çok ihraç ettiğimiz ülkeler arasında ilk sırada Almanya yer alıyor ve kiraz yetiştiriciliğini ihracat için yapanlar da büyük bir kar elde ediyor diyebilmek mümkün olabilir.


En çok ihraç edilen kiraz çeşidimiz ise Ziraat 0900 olarak isimlendirilen kirazımız bu kiraz dayanıklı yapısı sayesinde ihracat için en çok yetiştirilen kiraz olarak biliniyor ve farklı ülkeler içerisinde bu kiraz Türk Kirazı olarak anılıyor. Uygun bölgeler içerisinde ihracat için bu kirazlardan da yetiştirerek kar sağlamanız mümkün olabilir.