Kiraz yetiştiriciliği Püf NoktalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:48

Kiraz yetiştiriciliği Püf Noktaları

Kiraz yetiştiriciliği Püf Noktaları
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 10:00

47 views

Kiraz yetiştiriciliği pek çok kişi arasında kar oranı yüksek olması ile de dikkat çeken ve araştırılan konular arasında yer alıyor ve kiraz yetiştirmek isteyenler arasında en merak edilen konulardan birinin ise kiraz yetiştirmenin püf noktaları olduğunu belirtebiliriz ister evde bahçenizde isterseniz ise tarlada yetiştiricilik yapıyor olun küçük ipuçları sayesinde kiraz meyvesinden aldığınız verimi arttırmanız mümkün olabilir.


Peki kiraz yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?


Bahçe tercihi yaparken rüzgâr almayan ve yamaç olmayan alanlardan yana tercihinizi kullanabilirsiniz.
Dikim yapmadan önce mutlaka toprak verimliliğini ölçmek için toprak tahlili gerçekleştirebilirsiniz.
Don alan böleler içerisinde yetiştiricilik tercihinden uzak durabilirsiniz.


Anaç seçimine dikkat etmeniz önerilebilir ülkemiz içerisinde yaygın olarak tercih edilen anaç türü kuş kirazı denilen türdür. Dikine ve kuvvetli olarak bir gelişme gösterir Organik madde açısından zengin olan topraklar içerisinde yetiştirimini kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz bir çeşit olduğu söylenilebilir.


Kiraz ağaçlarınızdan iyi bir verim elde etmek istiyorsanız yetiştireceğiniz alan içerisine ve iklim özelliklerine uygun olan kiraz türünü tercih etmeni önerilebilir. Ev bahçesinde veya geniş bir saksı içerisinde yetiştirmek istediğiniz kirazlar için bodur meyve ağaçları tercih edebilirsiniz.

Kiraz ağaçlarınız için gübreleme ve budama işlemlerini iyi bir zaman içerisinde ayarlamanız önerilebilir.


Doğal gübrelerden tercih ederek meyvelerinizin doğal bir yapıya sahip olmasını sağlarken aynı zamanda lezzetini de arttırabilirsiniz. Toprağa gübre vermeden önce toprak tahlili yaparak eksik olan mineral ve elementlere uygun bir gübre oluşturup daha sonrasında gübreleme gerçekleştirebilirsiniz.

Kiraza Ne kadar Gübre Kullanılmalı?

Kiraz ağaçları için gübre kullanımı ağaçların yapısına, ağaçların yaşına, toprak verimine göre değişiklik gösterirken bitkinin yapısına uygun olarak genellikle kirazlar için fosfor ve potasyum içeren gübreler tercih edilir demek mümkün olabilir. Bu gübrelerin kullanılması için ise uygun mevsim genellikle son bahar ayları olarak görülür. Uygun azot uygulamaları ise 3 aşamada gerçekleştirilebilir. Bunlar. Erken ilkbahar dönemi, çiçek dökülmesinden sonra ve hasattan sonraki dönem içerisinde olabilir.

Kiraz çok sudan hoşlanmaz mevsimsel olarak ilk bahar yağmurlarının olduğu vakitler içerisinde kiraz genellikle sulanma ihtiyacı hissetmeyebilir.