Kiraz YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:59

Kiraz Yetiştiriciliği

Kiraz Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 8:41

177 views

Kiraz meyvesi en sevilen meyveler arasında bulunuyor gerek tadı gerekse rengi ile dikkat çeken kiraz meyvesi özellikle yaz mevsimlerinde en çok tüketile meyveler arasında bulunuyor demek mümkün. Baharın gelmesi ile kiraz ağaçları canlanıyor ve mevsime renk katmaya başlıyor.


Kiraz meyvesi sadece meyve olarak değil tatlıların içlerinde pastalarda veya reçel olarak da tüketilebilir bir meyve olarak kullanılabiliyor. Kirazın hep saplarının hem de kendisinin lezzeti dışında pek çok da faydası olduğu bilinen bir gerçek diyebiliriz.


Kirazın tam olarak ne olduğu hangi ülkeden geldiği ve hangi tarım familyasına ait olduğu da merak edilen konular arasında bulunuyor demek mümkün.


Kirazı ağaçta yetişen bir meyve olduğunu söylemek mümkün. Kiraz ağaçları güzel ve renkli görüntüleri sayesinde pek çok kişinin ilgisini çeken meyveler arasında bulunuyor ayrıca yetiştiriciliği açısından kirazın oldukça kar getiren bir meyve olduğu da söylenilebilir. Hatta son yıllar içerisinde kar getirisi artmış bir meyve olarak yetiştiricisine en ço0k kar sağlayan tarım ürünlerinden biri olarak görülebileceğini dahi söyleyebiliriz.

Peki, Kiraz Meyvesi Nedir?

Kiraz meyvesinin etli bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde küçük sert çekirdekleri bulunan renkli meyvelerdir pek çok farklı renklerde ve tonlarda ve ekşisinden tatlısına kadar farklı lezzetlerde bulabileceğiniz kiraz meyvesi tatlı veya daha mayhoş bir tada sahip olabilirler. Ticari olarak satışı sağlanan kiraz meyveleri diğer kiraz türlerine göre daha tatlı oldukları söylenebilecek meyve türleridir.

Kiraz Meyvesi Hangi Familyaya Aittir?

Kiraz meyvesi gülgiller familyası içerisinde anılan bir meyve türü olarak biliniyor. Latince olarak ise Prunus Avium olarak adlandırılan bir meyve olan olan kiraz meyvesi hem ticari olarak yetiştirilenler açısından hem de yabani olanları da dahil hem ekşi hem tatlı farklı türleri ile tüketim için en çok tercih edilen meyveler arasında bulunuyor demek mümkün.


Çok eski zamanlardan beri yetiştirilebilen bir meyve olan kiraz meyvesinin Yunan mitolojisinde bir yere sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün. Yunan mitolojisinde kiraz meyvesi insanlara sağladığı faydalara uygun olarak doğum ve yenilenme anlamı taşıyan meyve olarak anıldığı söylenilebilir bir meyve türü olabilir.

Kiraz Ağaçları

Kiraz ağaçları ise zarif görüntüleri sayesinde pek çok kişinin dikkatini çeken ağaçlar arasında bulunuyor diyebiliriz. Lezzetli meyvelerin büyük bir emek harcayarak yetiştiriminin sağlandığı bu ağaçlar farklı renkleri ve bahara uygun görüntüleri ile kişilerin dikkatini çeken türler arasında bulunuyor.

Kiraz Ağacı Özellikleri Nedir?

Kiraz ağaçlarından bahsetmek gerekirse özellikle Japon kültürü içerisinde büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Japon kültürü içerisinde ‘’Sakura’’ olarak bilinen kiraz çiçekleri ülkeye güzel görüntüleri ile özellikle kiraz mevsimleri içerisinde turist artışını sağlayacak özelliktedir demek mümkün. Türkiye içerisinde Özellikle Isparta tarafında gerçekleştirilen lavanta yetiştiriciliği sayesinde de o bölgeye dönemsel olarak turist akışı gerek ülke içerisinden gerek ise farklı ülkelerden sağlanılabiliyor. Japonya ülkesinde ise Sakura aynı özelliği taşıyan bir meyve çiçeği olarak göze çapıyor demek mümkün olabilir. Hatta sakura olarak anılan bu meyve çiçeğini Japonya kültürüne ait bir parça olarak da düşünebilirsiniz. Pek çok Japonya ilgili tasarımlar filmler hatta çizgi filmler içerisinde dahi yer alabilir.
Sakura Japonlar için Barışı simgeleyen bir çiçek olarak bilinir. Türkiye ye de bu ağaçlardan yetiştiricilik için hediye edilmiştir bu ülkeler arası dostluğu pekiştirmek adına yapılan güzel bir harekettir demek mümkün olabilir.

Kiraz Yetiştiriciliği En Çok Nerede Yapılır?

Kiraz yetiştiriciliğinden bahsedecek olmak gerekirse öncelikle kiraz meyvesinin anavatanını bilmek gerektiğini söylemek mümkün.

Kirazın anavatanı neresidir? Kiraz yetiştiriciliğinin yapılmaya başlandığı yerler Hazar Denizi ve Karadeniz arasında kalan bölgeler içerisindedir demek mümkün. Yani aslında baktığımız zaman Türkiye kiraz meyvesinin yetiştiriciliği için anavatan denilebilecek bir alan hatta Türkiye içerisinde Giresun ili adını kiraz meyvesinden almıştır diyebiliriz. Farklı çeşitleri ile pek çok yerde yetiştirimi sağlanan kiraz ağaçları özellikle bu alanlarda ortaya çıkmıştır diyebilmek mümkün olabilir.

Ülkemiz sınırları içerisinde dünyaya oran kıyas ile bakıldığında kiraz yetiştiriciliği birinci sırada yer alıyor. Kiraz üretiminde birinci sırada olduğumuz gibi kiraz ihracatında da Türkiye’nin dünya içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmayız. Türkiye dışında ise başlıca kiraz yetiştirilen diğer ülgere örnek vermek gerekir ise yetiştiricilik olarak sırası ile   İran, ABD, İtalya, İspanya, Almanya takip ediyor diyebilmek mümkün.
Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu’nu kirazın anavatanı olarak anılan bölgeler arasında bulunduğu da kiraz yetiştiriciliği hakkında söylenilen bilgiler arasında bulunuyor.

Türkiye’de Hangi ilin Kirazı Meşhur?

Ülkemiz hakkında kiraz yetiştiriciliği denildiği zaman en çok merak edilen konulardan biri arasında yer alan sorulardan biri ise kiraz yetiştiriciliğinin en iyi hangi ilimiz içerisinde yetiştiriciliğinin yapıldığı ile ilgili sorulardır demek mümkün. Yetiştiriciliğinin doğru koşullar içerisinde doğru kiraz çeşitleri ile gerçekleştirildiğinde oldukça kârlı olarak görülebileceği söylenilen kiraz meyvesi ülkemiz sınırları içerisinde Özellikle Isparta Uluborlu ve Barla bölgesi içerisinde yapılan yetiştiricilikleri ile Dünya çapında meşhur olduğu söylenilebilir. Ayrıca Afyon ilinin Sultandağı içerisinde yetiştiriciliği sağlanan kiraz çeşitleri de dünya çapında bilinen çeşitler arasında görülüyor diyebiliriz.

Türkiye’de En Çok hangi iller içerisinde Kiraz Yetiştiriciliği yapılır?

Ülkemizde pek çok bölge içerisinde yetiştirilebilen bir meyve olan kirazın en çok yetiştiriciliğinin yapıldığı illerden bahsedecek olursak Isparta, Manisa, Afyon, İzmir, Bursa illeri içerişinde kiraz yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanabilir diyebiliriz. Bu iller içerisinde gerçekleştirilen kiraz yetiştiriciliğinin bölge içerisinde temel geçi kaynaklarından biri olduğunu görülebilir. Bu iller içerisinde kiraz yetiştiriciliği oldukça büyük bir önem taşır olarak görülür.


Türkiye’de en çok kiraz yetiştirilen bölgeler hangisidir? Derseniz ise: Marmara Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesi, Göller Bölgesi, Ege bölgesi içerisinde özellikle iç kesimlerde oldukça yoğunlaşmış bir biçimde kiraz yetiştiriciliğini görebilmek mümkün olabilir.


Kiraz yetiştiriciliği için tercih edilen bu bölgeler güneş alan ve nem oranı açısından az olan bölgelerdir diyebilmek mümkün. Ülkemiz açısından pek çok bölgede yetiştiriciliği yapılan kiraz meyvesinin en verimli olarak yetiştirildiği bölgelerin istediği iklim koşullarını sağlayabilen bölgelerin daha çok iç kesimlerde yer alan kısımlar olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Kiraz ılıman iklim bölgeleri içerisinde oldukça verimli olarak yetişir diyebilmek mümkün. Farklı iklim özeliklerine uyum sağlayacak şekillerde farklı kiraz çeşitleri de bölgeye uygun olarak tercih edilebilse de ülkemiz içerisinde en çok yetiştirilen belli başlı farklı kiraz çeşitlerinin bulunduğunu söyleyebilmek mümkün.

Türkiye’de En Çok Yetiştirilen Kiraz Çeşitleri Hangileridir?

Ülkemiz içerisinde bölgeler uygun olarak görülebilecek kiraz çeşitleri ise yoğun olarak: Bing Kirazı, Kara Tartar Kirazı, Napolyon Kirazı, Stella Kirazı, İmparator Kirazı, İmparator Francis, Kristin Krazi, Lambert Kirazı, Siyah Douglas demek mümkün yetiştiriciler genellikle kendi bölgelerine uygun olarak bu kiraz çeşitleri arasından tercih yaparlar.