Kırmızı Lahana Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

5 Aralık 2024 - 23:47

Kırmızı Lahana Nasıl Yetiştirilir?

Kırmızı Lahana Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

08 Eylül 2021 - 12:40

2.592 views

Kırmızı lahana nasıl yetiştirilir? Kırmızı lahana ülkemizde nerede yetiştirilir? Mor lahana ne zaman ekilir? Kırmızı lahana yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kırmızı lahana yetiştiriciliği iki şekilde gerçekleşebilir. Bu yollar, tohumdan ve fideden olmak üzere ayrılabilir.

Kırmızı Lahana Tohumu Nasıl Yetişir?

Kırmızı lahana, doğrudan tohum iken toprağa ekilebilir ya da tohum yastıklara dikilerek fide haline gelince de araziye dikimi yapılabilir. Her iki şekilde de lahana yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Kırmızı lahana tohumu nasıl yetiştirilir?

Öncelikle ekilecek tohumun kalitesine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü tohum, üretim sürecinin ilk başlangıcı olarak kabul edilebilir. Kaliteli ve sağlıklı bir tohum, size daha verimli bir üretim süreci sağlar. Bu sayede ticari olarak dikenler yüksek karlar elde edebilir, bahçesine hobi için dikenler ise mutfağında sağlık bir şekilde kırmızı lahanayı kullanabilir.

Kalibreli tohumlara önce ısıtma, sonra soğutma işlemi yapılır. Hazırlanan araziye 4 adet olacak şekilde atılır. Tohumlar için hazırlanan çukurların derinliği max. 4 cm olmalıdır. Çukurların derin olması durumunda çimlenme süreci ve toprağın üstüne çıkma süresi uzayabilir. Her bir tohumun arası standart olarak 60 cm olmalıdır.

Fide haline gelen tohum, 3 asıl yaprağa kavuştuktan sonra seyreltme işlemi yapılır ve 2 tane kalacak şekilde ayarlanır. Böylelikle toprakta çimlenen kırmızı lahana fidesi büyümeye ve gelişmeye daha sağlıklı şekilde devam eder.

Kırmızı Lahana Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Kırmızı lahana yetiştirme yollarında biri de fide yetiştiriciliğidir. Diğer yöntemden farklı olarak, tohum fide haline geldikten sonra toprağa ekilir. Tohum yetiştiriciliğinde olduğu gibi tohumlar toprağa ekilir ancak toprak dolu yastıklara, kutulara ekilir. Aynı şekilde bahçesi için üretmek isteyenler ise saksıya ekerek üretimine başlayabilir.

Tohum ekildikten sonra ortamın sıcaklık değerleri 16 – 20 derece arasında olmalıdır.

Fidenin dikim zamanı geldiğini nasıl anlarız?

Kırmızı lahana fidesi, yaklaşık 5 – 6 yapraklı bir görünüm kazandığında dikim için hazır demektir. Kırmızı lahana ekilecek toprağın pH derecesinin 5.5- 7.0 olması gerekiyor. Topağın bakım işlemleri yapıldıktan sonra hazır olan kırmızı lahana fidesini dikebilirsiniz.