Kırsal Kalkınma Nedir? Kırsal Kalkınma Destekleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:25

Kırsal Kalkınma Nedir? Kırsal Kalkınma Destekleri Nelerdir?

Kırsal Kalkınma Nedir? Kırsal Kalkınma Destekleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

02 Kasım 2022 - 9:30

35 views

Kırsal kalkınma, kırsal alanlarda tarım, hayvancılık vb. sektörlerde çalışma gerçekleştiren kişilerin sahip oldukları koşulları iyileştirmek için yapılan çalışmalardır. Sanayileşmenin yaygınlaşması son teknoloji makinelerin üretilmesi ile birlikte insanların birçoğu kente göç etmeye başlamıştı. Ancak her ne kadar makineleşme dönemi büyük bir etki yaratsa da bazı sektörlerde iş gücünün yerini alamadı. Özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinde makine gücünün yanı sıra insan gücü de kullanılması gerekli olmaktadır. Bu noktada da kırsal alanda geçimini sürdürmeye çalışanların önemi daha fazla görülmektedir. Kentlere oranla kırsalda çalışmalar biraz daha zor şartlarda gerçekleşmekte olduğu herkesçe bilinen bir durumdur. Kırsal kalkınma konusu da bu zorlu şartları kolaylaştıracak ve destekleyecek projeleri kapsamaktadır. Kırsal kalkınma projeleri neden önemlidir? Kırsal kalkınma destekleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

Kırsal Kalkınma Nedir? Kırsal Kalkınma Projeleri Neden Önemli?

Kırsal kalkınma projelerinde nihai amaç kırsalda çalışmalarını sürdürmeye çalışan kişilerin sahip olduğu şartları iyileştirmektir. Bu alanla uğraşan kişilerin maddi ve manevi ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar yürütmek kırsal kalkınma programında yer alan koşullardır. Kırsal kalkınma projeleri arasında devlet destekli ek ödemelere yer verilir. Kırsal alanlarda yaşam şartları kentlere oranla daha zorlayıcı olmaktadır. Şartlar zor olduğundan dolayı da kırsaldan kente göçlerin artması gibi daha büyük sorunları açığa çıkarmaktadır. Kırsal kalkınma kavramının öncelikleri arasında ise kırsal alanda iyileştirme çalışmaları yapmak ve bu alanda ortaya çıkan sorunları yerinde çözümler üretmektedir. Bu şekilde bu bölgelerde daha fazla istihdam alanları açmak amaçlanır.

Kırsal Kalkınma Destekleri Nelerdir?

Kırsal kalkınma destekleri adında yapılan yardımlara başlıca örnekler çiftçilere yapılan destekleri gösterebiliriz. Çiftçilik yapan, tarımla uğraşan kişilerin mazot desteği, gübre desteği, traktör desteği en çok karşılaşılan örneklerdir. Özellikle mazot ve gübre desteği tarımla uğraşanlar için en önemli olan desteklerdir. Buna ek olarak tarımla uğraşanlar için tarım kredisi verilmesi de şartları biraz daha iyileştirmek adına avantaj oluşturmaktadır.

Tarım desteği alacaklar için önemli olan kısım destek yapılacak alanlara göre desteğin miktarının değişeceğidir.  

Kırsal Kalkınma Desteklerinin Önemi Nedir?

Kırsal kalkınma destekleri devlet tarafından destelenir, verilen destekler gerekliliğe göre oranlanır. Tarımla uğraşan kişilere verilecek desteklerde alanın ölçüleri, hayvancılıkla uğraşanların alacağı desteklere sahip olduğu hayvan sayısı gibi, hibelerin ne kadar olacağını belirleyen bazı faktörler vardır. Kırsal kalkınma desteklerinin neden önemli olduğu konusuna gelecek olursak, iki taraf için de önemli olduğu noktalar vardır. Desteği sağlayan kurumlar için kırsalda istihdam oranların azalması ve üretimin azalması işçi gücünün göçe yönelim göstermesi gibi sorunları önlemenin en temel yollarından birisi olmasıdır. Desteği alan kişiler için ise şartlarını biraz da olsa iyileştirme imkanı ve bildiği alanda çalışmayı sürdürmek, geçimini sağlamak, üretim devamlılığını sağlamak için güç olmasıdır. Böylece iki taraf adına da olumlu sebeplerinin olması kalkınma projelerinin önemini vurgular niteliktedir.