Kızartmalık Patates Ve Yemeklik Patates Farkları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:59

Kızartmalık Patates Ve Yemeklik Patates Farkları Nelerdir?

Kızartmalık Patates Ve Yemeklik Patates Farkları Nelerdir?
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:40

598 views

‘’Tüketiciler tarafından en çok araştırılan konular arasında kızartmalık patates nasıl olur?’’ ‘’Yemeklik patates nasıl olur?’’ konularının bulunduğunu söyleyebiliriz. Yetiştiriciler de patates yetiştirirken hangi çeşidi daha yoğun olarak yetiştireceğine tüketicinin bu tercide göre karar vererek yetiştiriyor. Farklı koşullarda kaliteli tohumlar kullanıldığında ve uygun bakım işlemleri yapıldığında iyi kalitede kızartmalık veya iti kalitede yemeklik patates çeşitleri pazarlara sürülüyor diyebiliriz.
Peki, kızartmalık patates nasıl olur? Patates seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kızartmalık patates ve taze patates farkları nelerdir?
Öncelikle ister kızartmalık ister yemeklik olsun patates türü seçerken dışının renginin değişmemiş olmasına ve düzgün şekilli bir patates türü olmasına dikkat etmeniz gerektiğini söylemek gerekir bu tür darbe almamış kararmamış patatesler mevsiminde olgunlaşmış taze patateslerdir diyebiliriz. Taze patates nasıl anlaşılır? Taze patates kolaylıkla anlaşılabilir taze patates kabuğu kolaylıkla soyulabilen bir kabuktur ve ayrıca iç kısmının tamamen sarı bir renkte olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Taze patates seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise patates dışının filizlenmemiş olmasıdır diyebiliriz.
Kızartmalık patates ve yemeklik patatesin farklından bahsedecek olursak ise öncelikle kızartmalık olarak üretilen patates türlerinin yemeklik olanlara oran ile daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Yapısal olarak ise yemeklik patates kabukları ince olarak görülen patatesler olduğunu söyleyebiliriz nişasta oranı düşük su oranı yüksek olan yemeklik patates çeşitlerinin boyutlarının da küçük olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Bu patatesler sulu yemekler haricinde haşlama olarak da lezzetli bir biçimde tüketilebilir. Kızartmalık patatese alternatif bir yöntem arıyor iseniz ise bu patates türlerini haşladıktan sonra zeytinyağı sürerek ve baharatlayarak fırında kızartabilirsiniz. Kumpir olarak da bu patates çeşitlerinden herhangi biri kullanılabilir.
Kızartmalık Patates: Su oranı düşük ve nişasta oranı yüksek olan patatesler kızartmalık patateslerdir ve boyutlarının yemeklik patates türlerine göre daha iri olabildiğini söylemek de mümkün olabilir. Kabuk yapısı ise yemeklik olan patates türlerine oran ile daha kalındır. Koyu sarı veya kırmızı renklerde kabuklara sahip olabilen bir patates türüdür ve aynı zamanda kabukları yemeklik patateslere göre daha parlaktır diyebiliriz.