Kum Zambakları Koruma Altında! Kum Zambağına Zarar Vermenin Cezası Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:55

Kum Zambakları Koruma Altında! Kum Zambağına Zarar Vermenin Cezası Nedir?

Kum Zambakları Koruma Altında! Kum Zambağına Zarar Vermenin Cezası Nedir?
Son Güncelleme :

07 Kasım 2022 - 8:41

209 views

Kum zambağı Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Deniz kenarında haziran ile ekim ayları içerisinde çiçek açan kum zambağı, nergisgiller familyasına ait bir türdür. Kum zambağı türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması uluslararası kuruluşları harekete geçirdi. Artık ticari amaçla kum zambağına zarar verenleri yüksek miktarda para cezası bekliyor olacak. Bu sebeple kum zambağı gördüğünüzde koparmadan önce bir kez daha düşünmeniz tavsiye edilir. Kum zambağının önemi ve özellikleri nelerdir? Hangi bölgelerde kum zambağı yetişmektedir? En önemli soru ise kum zambağına zarar vermenin cezası ne kadar? Sorularınızın cevapları yazımızda.

Kum Zambağının Özellikleri Nelerdir?

Pancratium maritimum, bildiğimiz adı ile kum zambağı nergisgil ailesine ait bir çiçek türüdür. Kıyı kesimlerde varlık gösteren ve nadir yetişen bir çiçek türü olmasına rağmen aynı zamanda gerekli özveriyi görmeyen bitkilerden de biridir. Kum zambağının en belirgin özelliği soğanlı bir bitki türü olmasıdır.

Kum zambağı kış aylarında uyku halinde olan ve yazın gelmesi ile çiçeklerini açan narin görünüşlü çiçeklerden biridir. Su ihtiyacını gece çiğinden elde edebildiği gibi taban suyundan da elde etmektedir. Bu açıdan bakıldığında doğada kendi kendine varlığını sürdürmeye çalışan bitki türlerinden olduğunu belirtebiliriz. Ek bir bakıma ihtiyaç duymayan kum zambağı sorunsuz yetişmesinin yanı sıra görüntüsü ile de doğal güzellik sunmaktadır.

Kum zambağının kendi ortamı dışına çıktığı anda yaşaması mümkün değildir. Hoş kokusu ve görüntüsü ile dikkat çeken kum zambağı türü insanların da ilgisini çekmektedir. İlgi duyulduğu anda ise bireysel yetiştirmek adına koparma hissine kapılabilirsiniz. Ancak bilinmeli ki kum zambağının saksıda ya da bahçede yetiştirilmesi mümkün olmaz. Olması gereken bölgeden uzaklaştırılması kum zambaklarının yaşamlarının sona ermesine sebep olmaktadır. Nadir yetişen ve hassas bir yapıya sahip olan kum zambakları sahil şeridinde varlık sürdürmesi plajların ve insanların olumsuz etkileri sebebi ile doğal yaşamı tehdit altında. Artık bu duruma sebebiyet veren kişiler hakkında cezai işlem uygulanacağı bilinmelidir.

Kum Zambağı Nerede Yetişir?

Kum zambağının asıl yetiştiği bölgeler Akdeniz ve Ege kıyıları olmakla birlikte Karadeniz kıyı şeridinde de görülmektedir. Sahil şeridinde varlık sürdüren kum zambağı, yerli yabancı turistler başta olmakla birlikte herkes için ilgi odağı haline geliyor. Kum zambaklarının yetiştiği alanların denetimleri sağlanmakta ve zararlı oluşabilecek durumlara karşı gözetim altında tutulmaktadır. Özellikle yazlık evler kum zambağının doğal habitatını tehdit eden başlıca etkenlerden biridir. Yazın yetişen bir bitki olması tatil sezonunun yoğun yaşandığı sahil kenarlarından kum zambaklarının karşılaşabileceği olumsuzluk yaşamasına yol açabilmektedir.

Kum Zambağına Zarar Vermenin Cezası Var!

Kum zambağını koparmanın cezası dönem dönem artış göstermektedir. Son güncellemede kum zambağını ticari amaçla koparmanın cezası 190 bin Türk Lirası olarak belirtilmektedir. Yalnız sınır dışına çıkarılması ya da ülke sınırlarında başka bir alanda yetiştirmek gibi sebeplerle koparılmasının herhangi bir önemi yoktur. Kum zambağının koparıldığı tespit edilirse bu cezayı ödemekle yükümlü olunur. Yetiştiği alanlarda uyarı levhaları bulunuyor olsa da her ihtimale karşı bilinçlenmek önemlidir.