Kuraklıkla Mücadelede Kuru Tarım UygulamalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:45

Kuraklıkla Mücadelede Kuru Tarım Uygulamaları

Kuraklıkla Mücadelede Kuru Tarım Uygulamaları
Son Güncelleme :

19 Ekim 2022 - 9:54

21 views

Kuraklık günümüzde etkilerini gösteren ve aynı şekilde gelecek nesiller için de büyük sorun oluşturuyor. Küresel ısınmanın etkisi ile birlikte karşımıza canlı yaşamını temelden etkileyecek başlıca iki konu kuraklık ve kıtlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Su ve gıda konuları aslında birbirinden ayrı düşünülemez, su olmadığında tarım faaliyetlerinde verimli sonuçlar beklenemez. Dolasıyla da su kaynakları başlı başına sorun yaratırken farklı konularda da canlı yaşamının geleceğini etkilemektedir.

Susuzluk sorunları bu kadar gündem iken haliyle uzmanların da konu ile ilgili çalışmaları hız kesmeden sürdürülmektedir. Kuru tarım çalışmaları da kuraklıkla mücadelede en büyük avantajı sunmaktadır. Peki, nedir kuru tarım? Kuru tarım çalışmaları nasıl yürütülmektedir? Kuru tarım uygulamalarının tarımda önemi nedir? Soruları akıllara gelmektedir. Kuraklıkla mücadelede ön saflarda yer alan “Kuru Tarım” kavramının önemi yazımızın devamında.

Kuru Tarım Nedir?

Kuru tarım çalışmaları özellikle kurak alanlarda tercih edilen yöntemlerden biridir. Kurak tarım daha çok kurak arazilerde su kaynaklarına uzak kalan bölgelerde yapılan tarım faaliyetlerinde kullanılan uygulamalardır. Yeryüzü üzerinde su alan bölgelerden ziyade hiç yağış almayan alanların varlığı her geçen gün artmaktadır. Bu gibi durumlarda ise farklı yöntemlere başvurulur. Kuru tarım uygulamaları da bu alternatif yöntemlerden sadece biridir. Kuru tarım sayesinde su kaynağının erişimi sorunu olan bölgelerin kullanım dışı bırakılması yerine değerlendirilmesi mümkündür.

Kuru Tarım Neden Önemlidir?

Kuru tarım çalışmaları tarım faaliyetlerinde büyük avantaj sunsa da yapılması zorlu bir süreçtir. Toprağın nem dengesinin korunması için devamlı bir çalışma döngüsüne ihtiyaç duyulur. Bu da sürecin takip edilmesi adımında daha fazla zaman ve emek göstermeyi zorunlu kıldığı durumları açığa çıkarabilir. Ancak kuru tarım zorlu bir süreç olmasına rağmen neden kullanılır ve tarımda önemi nedir? Diye soracak olursak cevabı oldukça basit; su kaynaklarının verimli kullanılmasında büyük avantaj sunması. Ki bu yalnızca en önemli avantajlardan birisi olurken bir diğer avantaj ise tarıma elverişli olduğu halde su kaynağına ulaşmak konusundaki problemler sebebi ile bölgelerin kullanım dışı kalması durumunu ortadan kaldırmaktır. Kuru tarım sayesinde kurak bölgelerde de etkili tarım faaliyetleri gerçekleştirmek mümkündür.

Kuru Tarım Nasıl Yapılır? Hangi Yöntemler Kullanılır?

Kuru tarım uygulamalarındaki amaç suyun toprakta daha fazla tutulmasına yönelik çalışmalar yürütmektir. Kuru tarım çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerin yıllık aldığı yağış miktarı önemlidir. Bunun sebebi toprakta yer alan suyun yeterlilik düzeyidir. Bir yıl içerisinde ürün yetiştirilebilecek kadar suyun toprakta depolanmadığı durumlarda üst üste toprağı kullanmak verimi çok fazla düşürür. Dolayısıyla yıllık yağış miktarına göre üretim yapmak ya da nadasa bırakmak seçenekleri değerlendirilir. Yeterli nem oranı elde edilmediği durumlarda toprağı bir süre dinlenmeye bırakmak daha doğru bir karar olabilir.

Kuru tarım çalışmalarında yağışlara ek olarak sulama işlemi gerçekleştirilmez ki zaten kuru tarım kavramının oluşmasında da su kaynaklarına ulaşma sorunu etkili olmaktadır. Dolayısıyla yıllık yağış miktarlarının toprakta daha fazla süre tutulması ile elde edilen toprak nemi sayesinde tarımsal faaliyetler gerçekleştirilir. Toprakta tutulan nem sayesinde üretim yapıldığı için bu yöntemde çok fazla toprak işleme çalışmaları gerçekleştirilmez. Bu yöntemde dikkat edilen bir nokta da toprakta var olan nemi tüketebilecek yabanıl otlardan temizlenmesi işlemlerinin yapılmasıdır.