Kuzugöbeği Mantarı YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:26

Kuzugöbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzugöbeği Mantarı Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:53

1.476 views

Kuzugöbeği mantarı doğal mantarlar arasında bulunan ve yetiştiricisine oldukça kazandıran mantar türleri arasında bulunuyor demek mümkün. Genellikle bahar aylarında yetişebilen bu mantar türü orman yangınlarından sonrada ormanlarda bulunabiliyor emek mümkün. Tek tek veya gruplar halinde yetişebilen bir mantar türü olan kuzugöbeği mantarının mantar yapısına uygun olarak nemli, bölgelerde yetiştiği biliniyor diyebiliriz. Bu mantar türünün çiğ olarak yenilmesi önerilmez ayrıca farklı bölgelerde zehirli olarak da yetişebildiği için toplanırken ve tüketilirken dikkatli olmak da fayda bulunduğunu söyleyebiliriz. Pek neden kuzugöbeği mantarı çiğ olarak tüketilmez? Kuzugöbeği mantarının çiğ olarak tüketilmesinin sebebi ise alerjik reaksiyonlara sebep olacak olabilmesidir diyebiliriz.

Kuzu Göbeği Mantarı Yapısı Nasıldır?

Kuzugöbeği mantarı yapısından görüntü olarak bahsedecek olursak:
Kuzugöbeği mantarı doğal mantarlar arasında yer alan değerli bir mantar türüdür denilebilir. Görünüş olarak ise şapka olarak oyuklu bir yapıya sahiptir yapısı ise bir örümcek ağını veya bir arı peteğini andırabilir şekil olarak bir kuş yumurtasına benzetilebilecek bu mantar türünün görüntüsünün oldukça ilgi çekici bir görüntüye sahip olduğunu söyleyerek pek de yanılmayız. Şapka rengi olarak ise sarı veya kırmızı tonlarında kuzugöbeği mantarı bulabilmeniz mümkün diyebiliriz. Kuzugöbeği yeni dönemde ortaya çıkan bir mantar türüdür yaklaşık olarak 50 yıldır kuzugöbeği yetiştiriciliği yapılıyor ve yemeklerde kullanılıyor.


Kuzugöbeği manatı yapı olarak yumuşaktır fakat süngere benzeyen bir yapıya sahip olduğu söylenilemez, kuzugöbeği mantarı oldukça lezzetli düşük kalorili bir protein kaynağıdır ve çeşitli yemekler ile pişirildiğinde içerisinde bulunduğu yeme farklı bir hoş koku katar lezzetli ve yoğun bir tadı olduğunu da söylemek mümkün. Fiyat pahalılığı sayesinde yetiştirmesi zahmetli bir süreç olsa da getirisi sayesinde üreticiler tarafından uygun bölgelerde en çok yetiştirilen mantar türleri arasında bulunuyor olabilir. Eğer tohumdan yetiştirme yapmak istemezseniz kit yardımı ile yetiştirmek sizin için çok daha kolay olabilir


Kokusu ve tadı bakımından ise gayet hoş olduğunu söyleyebileceğimiz bir mantar türü olduğunu söylemek mümkün.


Çok lezzetli bir mantar türü olan kuzugöbeği mantarını yetiştirmek ise pek kolay sayılmaz fakat hem sağlığa olan faydaları sayesinde hem de getirisinin fazla olması nedeni ile yetiştirmesi ne kadar zahmetli olursa olsun yetiştiriciler tarafından tercih edilen mantar türleri arasında bulunuyor. Hatta 2021 itibari le en çok kazandıran tarım ürünleri sınıfında yer alacağını da söylemek mümkün diyebiliriz.

Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Doğal koşullarda yetişen kuzugöbeğini mantarını bulmak oldukça zor bu yüzden yetiştiriciler uygun bölgele içerisinde kendi mantarlarını yetiştirerek kazanç sağlıyorlar diyebiliriz.

Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Bir Alanda Yetişir?

Genellikle nemli topraklarda ve yaşlı ağaç diplerinde kuzugöbeği mantarı yetiştirimi yapılabilir. Uygun yere karar verilir önemli olan noktalardan biri ise o bölgenin gün içerisinde 3 veya 4 saatten fazla bir şekilde güneş almıyor olmasına özen göstermeniz gerektiğini olabilir. Fazla güneş alan sıcak yerlerde mantar türleri gelişmeyebilir. Bu neden ile geniş bir ağacın dibi mantar yetiştiriciliğiniz için uygun yer olabilir.

Kuzugöbeği Mantarı hangi Hava Sıcaklığında İyi Yetişir?

Kuzugöbeği mantarının uygun bir sıcaklıkta yetişilmesi için ortalama sıcaklık değerinin 15 ila 20 derece arasında sıcaklık olduğunu söylemek yani uygun aylardan bahsedecek olursak kış aylarından ilkbahar aylarına geçilen mevsimler olduğunu söyleyebiliriz. Mar ve nisan ayları arasında genel olarak bu mantar tipinin ekimi gerçekleştirilebilir.

Kuzugöbeği Yetiştirmek İçin Uygun Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Ekilecek uygun alanı bulduktan sonra kuzugöbeği mantarınız için küllü bir toprak hazırlamanız mantarlarınızın daha iyi bir biçimde gelişmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Genellikle toprak üzerinde bir miktar talaş yakılarak ve daha sonra talaştan oluşan külü toprakla ve nemli bir yapısı olduğu ve toprağında nemli kalması üzerinde etkisi olabileceği için bir miktar yosun ile karıştırabilirsiniz.

Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Ekilir?

Yetiştirilmek için genellikle karaçam ve diş budak ağaçlarının dipleri tercih edilir. Tamamen gölgelik veya çok az güneş alan bölgeler ekim için tercih edilebilecek uygun yerlerdir diyebiliriz.


Mantar kiti ile yetiştirim oldukça kolay olarak tercih edilebilecek bir yöntemdir. Kit ile birlikte size uygun bir yettirme kitapçığı gönderilecektir ve uygun yetiştirme adımlarını uygulayarak bu şekilde mantarınızı yetiştirebilirsiniz. Kit yardımı olmadan da kuzugöbeği mantarı yetiştirilebiliyor.

Kuzugöbeği Mantarı Tohumundan Nasıl Mantar Yetiştirilir?

Temiz su veya kaynamış soğumuş su kaynatabilirsiniz. Direkt çeşme suyunun içerisinde bulunan klor miktarı yüksek olduğundan mantarınız için iyi olmayabilir, gelişmesini engelleyebilir. Daha sonra hazırladığınız su içerisine mantarların büyümesini kolaylaştırmak için kullanılan şeker pekmezini ekleyebilirsiniz. Bu mantar türünün büyümesi için gerekli olan besini sağlamanıza yardımcı olacak ürünler arasında yer alıyor diyebiliriz. Bakteri oluşumuna engel olmak ve mantarınızın sağlıklı olmasını sağlamak içim bir çay kaşığı kadar su eklemeniz gerekebilir bu karışımı tamamen karıştırdıktan sonra bir süre kaynatıp dinlendirmeniz gerekiyor. Karışımın tam olarak hazırlanabilmesi için ortalama olarak 1 buçuk ile 2 gün arasında dinlendirilmesi yeterli olabilir. Bu kadar süre dinlendikten sonra mantarınız için kullanabileceğiniz özel su hazırlanmış oluyor bu şekilde mantardan verim alabilme olasılığınız da yükselecektir diyerek yanılmayız. Karışımını tam olarak hazırladıktan sonra pürüzsüz bir hal alabilmesi adına ince bir tül yardımı ile süzebilirsiniz.


Daha önceden hazırlamış olduğunuz küllü yosunlu ve çapalanmış halde olan toprağa mantarları yetiştirdikten sonra mantar için hazırlamış olduğunuz suyun tamamını toprak karışımınızın üzerine dokun ve toprak üzerini yaprak yardımı ile kapatın. Kuzugöbeği mantarının yetiştirmesinin meşakkatli ve zor bir süreç olduğunu söyleyebiliriz 2 hafta içerisinde kuzugöbeği mantarının çimlenmesi gerekir eğer çimlenme olmamışsa bu işlemi tekrarlayarak yetiştirme çalışması yapabilirsiniz. Kuzugöbeği yetiştirdiğiniz ortam sürekli nemli olmalıdır bu yetişme olasılığını arttırır. Ortamın fazla nemli olması halinde oluşabilecek küf, bakteri ve böcek türleri mantarın gelişmesini etkileyebileceğinden dikkatli bir şekilde nem oranının ayarlanması gerekir. Sıcaklık derecesinin en fazla 20 derece olmadı gerekir daha sıcak havada mantar gelişemez aksine kuruyabilir.

Kuzugöbeği Mantarı Nerede Yetişir?

Genel olarak Akdeniz ikliminin bulunduğu bölgeler kuzugöbeği mantarının yetiştirimi için uygun olan bölgelerdir 4 mevsiminde yaşandığı ülkelerin genel hava yapısı bu mantarın yetiştiriciliği için uygun olabilir. Türkiye’de Akdeniz iklimine sahip olan bölgeler içerisinde yoğunluklu olarak yetiştirimi mümkün olabilecek bir mantar yürü olduğu söylenilebilir. Özellikler Akdeniz, Ege İç Anadolu Marmara bölgeleri mantar yetiştiriciliği için uygun olan bölgeler arasında görülebilir.

Kuzugöbeği Mantarı Ne Zaman Ekilmeli?

Sonbahar ayları bu mantar çeşidinin ekilmesi için en uygun ay olarak görülebilir. Çimlenmeden sonra olgunlaşmaya başlanması 6 ila 20 gün arasında bir sürede olabilir. Mantar hasadı ise 7 cm uzunluğa ulaştığı zaman keskin bıçak yardımı ile yapılabilir. Su ile Temas etmemesi gereken bir mantar türüdür. Bu mantar türü kolaylıkla bozulabilir bu neden ile taze olarak tüketilmeli veya derin dondurucuda saklanmalıdır diyebiliriz. Dondurucuda muhafaza dilmesi halinde uzun bir süre saklanabileceği tahmin ediliyor.