Kuzugöbeği Mantarının Zehirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:05

Kuzugöbeği Mantarının Zehirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kuzugöbeği Mantarının Zehirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Son Güncelleme :

14 Temmuz 2021 - 10:52

4.250 views

Tadı oldukça lezzetli bir doğa mantarı olarak yetişen kuzugöbeği mantarı doğada kendiliğinden yetişebilen mantar türleri arasında bulunuyor. Kuzugöbeği çiftçiler bulundukları cevreden toplayarak pazarlarda satabiliyorlar. Kazanç olarak iyi bir kazanç sağladığının söylenilmesi mümkün olabilen bu mantar türünün aslanda iki çeşidi var. Bir türü zehirli olmayan lezzetli bir mantar türü olarak görülüyorken bir diğer türü ise zehirli olduğu söylenilebilecek bir mantar türüdür. Bu türe yalancı kuzugöbeği mantarı da denildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca iki tür mantar birbirine oldukça benzer özellikler içerir ve kolay kolay ayırt edilemez diyebilmek mümkün. Eğer bu mantarın olduğu bölgelerde bulunuyorsanız ve mantar toplamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç öneride bulunabilmek mümkün olabilir.

Öncelikle zehirli tür olan sahte kuzugöbeği mantarı ile tüketime uygun yenilebilir hatta pek çok faydası bulunan kuzugöbeği mantarının görüntü itibari ile birbirine çokça benzediğini unutmamanız gerekir. Aynı alan içerisinde bile bu iki tür mantara rastlanması imkânsız değildir. Mantar toplarken dikkatli bir şekilde kuzugöbeği mantarının gerçek olup olmadığını kontrol etmeniz sağlığınız için daha iyi olabilir.

Zehirli Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Ayırt Edilir?

Sahte kuzugöbeği mantarı nasıl ayırt edilir? Öncelikle mantarınızı ortadan ikiye bölmeniz gerekiyor mantarın içerisinde içi boş dikdörtgen bir yapı bulunuyorsa bu mantar türünün gerçek bir kuzugöbeği mantarı olduğunu söylemek mümkün diyebiliriz.

Peki, Yalancı kuzugöbeği Mantarı Görünüşü Nasıldır?

Kök kısmını diğer mantar türüne göre daha uzundur dileniliriz. Dokunulduğunuz zaman pamuksu bir yapıya sahip olması ile dikkat çeken bir mantar türüdür demek mümkün. Yine de tam olarak anlayabilmek için ortadan ikiye bölerek kontrol etmeniz daha doğru bir sonuç verebilir.

Yalancı Kuzugöbeği Mantarı Yenilebilir Mi?

Aslında bu sorunun cevabının mantarın bulunduğu yöreye göre değişebileceğinim söylemenin mümkün olduğundan bahsedebiliriz. Bazı yörelerde yalancı kuzugöbeği mantarının pişirilerek yenilebileceğini söyleyen insanların olduğu biliniyor. Fakat bazı yörelerde ise yalancı kuzugöbeği mantarı sağlığa oldukça fazla zararı olabileceği için kesinlikle tercih edilmiyor demek mümkün.