Lahana Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:37

Lahana Çeşitleri Nelerdir?

Lahana Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

17 Aralık 2021 - 9:22

464 views

Ülkemizde üretilen sebzelerden biri de lahanadır. Türkiye, ilkim olarak çeşitli bir ülke olmasının avantajını özellikle tarımsal üretimdeki çeşitlilikte kendini gösteriyor. Tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldı ve üretim çeşitliliğinin fazla olduğu bir ülke konumundayız. Lahana da ülkemizde üretilen sebzelerden biri olarak nitelendirilebilir.

Lahana menşei olarak Avrupa’da özellikle kıyı kesimlerde yetiştirilen bir bitki olarak yerini alır. Yağışı ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle yetiştirileceği bölgenin yıllık yağış miktarının yüksek olması gerekir ya da sulama olanaklarının gelişmiş olması lazımdır. Aksi durumda verimli bir üretim süreci geçirilemez.

Ülkemizde üretilen farklı türlerde lahana çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitler yetişme koşullarına, zamanlarına, görüntülerine ve faydalarına göre farklılaşabiliyor. Ülkemizde farklı lahana çeşitlerinin üretilmesinin temel nedeni ise şüphesiz iklimsel çeşitliliktir. İklim geçişlerinin yaşanması ve farklı iklim türlerinin görülmesi, ülkemizde farklı tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine imkan sağlar.

Lahana Çeşitleri

Ülkemizde üretilen lahana çeşitleri, beyaz lahana, Milano lahanası, karalahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana olarak sıralanabilir. Sayılan bu lahanaların görüntüleri, tatları, kullanım amaçlar, üretim zamanları değişebilir. Ancak her birinin mutfağımızda farklı bir yeri olduğu aşikardır.

                Beyaz Lahana

Ülkemizde yaygın olarak üretilen lahana türlerinden biri beyaz lahanadır. Lahana türleri arasından en yaygın ve yoğun olarak üretimi yapılan bir çeşittir. Yerel ağızda kelem olarakta biliniyor. Beyaz lahana, genel olarak kış döneminde yetiştirilen bir lahana çeşididir. Yaprakları geniş ve kalındır, sıkı bir şekilde dürülür. Vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Mutfağımızda farklı şekilde değerlendirilebilir. Çiğ, dolmalık, yemeklik ve turşu yapımında kullanılan lahana türüdür.

                Milano Lahanası

Milano lahanası sarı ve yeşil olmak üzere iki türü vardır. Akdeniz’de üretilen eski lahana çeşitlerinden biridir.

Karalahana

Karalahana diğer lahana türlerinden farklı olarak dürülü bir şekilde değil yaprak olarak oluşur. Hatta yaprak lahana olarak bilinir. Ülkemizde en fazla yetiştiği bölge, Karadeniz bölgesidir.

Brüksel Lahanası

Ülkemizde üretilen lahana çeşitleri arasında Brüksel lahanası da bulunur. Brüksel lahanasının boyutu diğer lahana türlerine göre daha küçüktür.

                Kırmızı Lahana

Salata yaparken sıkça kullandığımız lahana türlerinden biridir. Kırmızı ve bordo yaprakların sıkıca dürülmesiyle oluşur. Haşlandığında ya da pişirildiğinde mavi renk alır. Ülkemizde üretilen lahana türlerinden biridir ve yoğun olarak tüketilir.