Lahana Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir? Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Nasıl Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:35

Lahana Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir? Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Nasıl Edilir?

Lahana Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir? Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Nasıl Edilir?
Son Güncelleme :

18 Aralık 2021 - 9:06

633 views

Lahana üretenlerin aynı zamanda hastalık ve zararlılara karşı bilgili olması gerekmektedir. Lahana yetiştiriciliğinde lahanaya zararı dokunan zararlılar ya da hastalılar, verimin azalmasına, bitkinin zarar görmesine neden olur. Lahana üreten vatandaşlarımızın lahana hastalıklarını ve zararlılarını bilerek, uygun mücadele yollarını kullanmalıdır.

Hastalıklarla ve Zararlılarla Mücadelenin Önemi

Hastalık ve zararlılar tarımsal üretimin her döneminde üreticilerimizin karşılaştığı problemlerden bir tanesidir. Hastalık ve zararlılar, üretilen bitkiye zarar vererek verimli ve kaliteli bir şekilde üretim sürecinin tamamlanmasına engel olur. Tarımsal alanda üretilen her bitkinin maruz kaldığı hastalık ve zararlılar farklı türlerde olabilir. Bu nedenle mücadele yollarında da farklılıklar meydana gelebilir.

Hastalık ve zararlılar, üretimi aksatır hem ürünün hem de üreticinin zarara uğramasına neden olur. Tarımda kullanılan bakım uygulamalarından biri olan ilaçlama uygulaması tam olarak hastalıklarla ve zararlılarla mücadele için uygulanan yöntemlerden biridir. Pestisit olarak da adlandırılan ilaçlama uygulaması, zararlı ve hastalık grubuna göre farklılaşabilir. Üretim sürecinde bitkiye zarar veren farklı faktörler vardır. Funguslar, zararlılar, hastalıklar, yabancı otlar bu faktörlerden sadece birkaçıdır.

Peki zararlılar ve hastalıklarla mücadele etmek neden önemlidir?

Verimli bir hasat, kaliteli ürünler elde etmek istiyorsanız mutlaka zararlılarla ve hastalıklarla mücadele edilmesi gerekir. Hastalıklar, bitkinin çeşitli yerlerinde meydana gelir ve gelişimini yavaşlatır ya da durdurur. Özellikle bitkinin kök ve yapraklarına büyük zarar verir ve bitkinin solmasına sebep olur. Aynı şekilde zararlılar da özellikle yaprakta yaşayan zararlılar, yapraklarda delikler açarak yaprağın nefes almasını engeller. Bu nedenle hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilmesi gerekiyor.

Hastalık ve Zararlılarla Nasıl Mücadele Edilir?

Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemi iki şekilde gerçekleştirilebilir. İlk yöntem kültürel mücadele olarak adlandırılan pestisit kullanılmadan doğal yollarla yapılan mücadele yöntemidir. Bu yöntemin yetersiz kalması durumunda ilaçlama yöntemine başvurulabilir.

Mücadele yöntemlerinden bir diğeri de pestisit ya da diğer bir ismiyle pestisittir. Pestisit, farklı çeşitleri olan, tarımsal üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan bir maddedir. Hastalık ve zararlı çeşidine göre pestisit çeşitleri değişebiliyor. Bu nedenle hastalık ve zararlılarla mücadele ederken uzman kişilere danışarak pestisit almalı ve uygulamalısınız.

Lahanaya zarar veren hastalık ve zararlılar çeşit çeşittir. Her birinin verdiği zarar ile mücadele yöntemi de farklılaşır. Bu nedenle aldığınız tek bir ilacı tüm hastalık ve zararlılar için kullanmayın. Gelin birlikte lahanaya zararı dokunabilecek hastalıkları ve zararlıları öğrenelim.

Lahanaya zarar veren hastalıklar; alternaria yaprak lekesi, lahana kök ur hastalığı, lahana mildiyösü hastalığı, lahana siyah damar çürüklüğü olarak sayılabilir. Zararlılar ise lahana göbek kurdu, lahana galböceği, lahana kelebekleri, lahana kokulu böceği, lahana sineği, lahana yaprakgüvesi, lahana güvesi olarak söylenebilir.

                Alternaria Yaprak Lekesi

Alternaria yaprak lekesi, lahana üretirken karşılaşabileceğiniz bir hastalıktır. Hastalığın görülmesinin belli bir dönemi yoktur. Her döneminde lahanada görülebilir. Bu hastalık genellikle yaşlı toprak yapılarında görülebilecek bir hastalıktır. Erken dönemde görüldüğünde genellikle lahana fidesinin kök kısmında çürük olarak görülebilir ya da kök boğazında yanık oluşturabilir.

Adından da anlaşılacağı gibi genellikle yaprak üzerinden zarar verebilen bir hastalıktır. Yapraklar üzerinde minik siyah ya da kahverengi lekelerin görülmesiyle anlaşılabilir. Yaprak üzerinde oluşmaya başlayan bu hastalıklar zamanla genişler ve yaprak üzerinde yaklaşık 5 -7 cmlik bir delik oluşturur. Bu durum bitkinin sağlıklı bir şekilde nefes alışverişini engelleyen bir durumdur. Lahananın yanı sıra aynı zamanda karnabahar ve brokolide de görülebilen bir hastalıktır.

Mücadele Yöntemi: Alternaria yaprak kurduyla iki şekilde mücadele edebilirsiniz. İlk mücadele kültürel önlemlerdir. Hastalık görülen bitkiyi üretim alanından uzaklaştırın. Tohumların temiz ve kaliteli olmasına dikkat edin. Fidelikleri olabildiğince havalandırmaya çalışın. Diğer bir mücadele yöntemi ise pestisit kullanımıdır.

                Lahana Kök- Ur Hastalığı

Lahanada görülen bir diğer hastalıkta lahana kök ur hastalığıdır. Bu hastalık fidelerin kök kısmında görülür. Bitki köklerinde yumruk gibi urlar meydana gelir ve fidenin büyümesini engeller. Lahana kök ur hastalığı olan bir lahana bitkisini kolaylıkla ayırabilirsiniz. Bu hastalığa sahip olan fidelerde sararmalar ve solmalar meydana gelir. Diğer ürünlere bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle de görülen fiden üretim alanında izole edilmesi gerekir.

Mücadele Yöntemleri: lahana kök ur hastalığıyla iki şekilde mücadele edebilirsiniz. İlk mücadele kültürel önlemlerdir. İlk olarak dikeceğiniz fidenin hastalıksız olmasına dikkat etmelisiniz. Hasat işleminden sonra mutlaka lahana köklerin topraktan çıkartılarak yakılması gerekiyor. Lahanagiller familyasına ait olan bitkilerin ardı ardına aynı araziye dikmekten kaçının. Diğer bir yöntem ise hastalığa uygun pestisit kullanımıdır.

                Lahana Mildiyösü Hastalığı

Bu hastalık, özellikle lahananın yapraklarında görülen bir hastalıktır. Hastalığın görüldüğü lahananın yapraklarında sarı lekeler meydana gelir. Sarı lekeler yerini zamanla kahverengi bir görüntüye bırakır ve kurumaya başlar. Bu da yaprağın nefes alışverişini engelleyen bir durumdur.

Ayrıca lahana yapraklarının alt kısımlarında oluşan küf tabakaları da hastalığın belirtileri arasındadır. Özellikle serada yetiştirilen lahanalar üzerinde görülebilecek bir hastalıktır. Hastalığı tetikleyen durum ise yağış ve rutubetin fazlalığıdır. Lahana yapı olarak yağışı ve rutubeti seven bir bitki olsa da bu etkenlerin fazlalığı lahana mildiyösü hastalığının meydana gelmesine sebep olur.

Mücadele Yöntemleri: kültürel yöntemler ve pestisit olarak hastalıkla iki şekilde mücadele edilebilir. Kültürel mücadele olarak, fazla tohum atmaktan kaçının, fidelikleri sürekli olarak havalandırın. Lahana fidelerini güneş gören yerlere dikmeniz gerekir.

                Lahana Siyah Damar Çürüklüğü

Lahana fidelerin enfeksiyon kapması sonucunda yaprakları doğal rengini kaybeder ve esmerleşmeye başlar. Özellikle yaprakların kıyı şeridinde görülmeye başlar ve iç kısımlara doğru yayılır. Sadece fidelerde değil aynı zamanda gelişen lahanalarda da görülebilen bir hastalıktır. Lekeler yaprağa nüfuz ettikçe yaprakta solmalar meydana gelir. Yaprakların damar kısmında esmerleşmeler oluşur.

Mücadele Yöntemleri: bu hastalık tohum üzerinde bulaşabilen bir hastalık olduğu için, üretim zamanı hastalık olan bölgeden tohum alınmamalıdır. Tohumlar çok fazla neme ve rutubete maruz kalmamalı hatta sıcak bölgelerde tohum üretilmelidir.

                Lahana Göbek Kurdu

Lahana üretiminde üretimi aksatan zararlılardan biri olan lahana göbek kurdu, yumurtalarını lahananın farklı bölgelerine bırakır. Özellikle kök ve gövde kısmı yuva kurmaları için en uygun alanlardır. Yumurtadan çıkan larvalar bulunduğu bölgeden zarar vermeye başlar. Dışkılarının salgıladıkları salyayla bağlarlar. Bu sizin onu fark etmenize yardımcı olur.

Mücadele Yöntemleri: Üretim alanında görülen kurumuş lahanalar toplanarak yok edilmelidir. Ayrıca hastalık belirtisini fark ettiğinizde uygun ilacı kullanarak ilaçlama işlemini yapmalısınız.

                Lahana Galböceği

Lahana galböceği, lahanaya zarar veren bir diğer zararlıdır. Özellikle larvalarını bitkinin kök kısmına ya da kök boğazı kısmına bırakır. Bitki dokularıyla beslenen larvalar, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesine engel olur.

Mücadele Yöntemi: Bir önceki dönemden kalan kök bitkileri toplanarak yok edilmelidir. Hastalığın görüldüğü arazilerde ekim nöbeti yapılması tavsiye edilir. Ayrıca arazinin bakım işlemlerine özen gösterilmelidir. Sulama, gübreleme, yabancı otlarla mücadele gibi bakım işlemleri tam yapılmalıdır ve tarla derin olarak sürülmelidir.