Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:07

Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?

Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

04 Eylül 2021 - 14:45

39 views

Lahana, ülkemizde üretilen ve mutfağımızda da farklı bir yeri olan bir sebzedir. Yemeklerde, salatalarda, püre olarak ya da turşusunu kurarak lahanayı değerlendirebilir. Mutfak kültürümüzde çok farklı bir yeri olan lahana peki nasıl ekilir? Ekiminde dikkat edilmesi gereken noktalar var mıdır? Kimler lahana tohumu ekebilir? Lahana tohumu ne zaman ekilmelidir?

Bu gibi sorular üreticilerimiz tarafından sıkça sorulan ve cevap aranan sorular arasındadır. Lahana, ülkemizde üretilen bir sebze olmasının yanı sıra, ticari olarak ya da hobi olarak insanların bahçesinde yetiştirebileceği bir bitkidir. Bu sayede lahana yetiştirmek isteyen herkes lahana tohumu ekebilir ve yetiştiriciliğini yaparak ihtiyacını giderebilir.

Lahananın Farklı Çeşitleri Bulunuyor!

Genel olarak lahana, alt türleri bulunan ve ülkemizde de yoğun olarak yetiştirilmeye başlanan bir sebzedir. Ülkemizde yetiştirilen lahana türleri, ilkbaharda ekilen ve sonbaharda ekilen türler olarak 2 gruba ayrılabilir. Bahar ayında ekilen lahana ile kış döneminde ekilen lahananın soğuğa karşı dayanıklılığında değişimler görülebiliyor. Bahar döneminde ekilen lahanalar, hava sıcaklığı 0 derecenin altına indiğinde zarar görür. Kışın ekilen lahanaların ise soğuğa karşı direnci -10 dereceye kadar gidebilir.

Lahana genel olarak kış sebzesi olarak bilinse de yaz dönemi hasatları da mevcuttur. İklim, toprak yapısı, bakım uygulamaları gibi işlemler ile lahana üretimi verimli bir şekilde tamamlanır. Siz de geniş arazilere ya da elinizde bulunan bahçenizi lahana ekimi ile değerlendirebilirsiniz. Ama öncelikle dikkat etmeniz gereken husus, lahana yağışı ve rutubeti seven bir bitkidir. Bulunduğunuz bölgenin bol yağış alması lazım ya da sulama kanallarının gelişmiş ve yeterli olması gerekir.

Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?

Lahana tohumu ekecekler! Lahana tohumu ekmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Tohumu yastıklara ekmeden doğrudan toprağa ekmeyi düşünüyorsanız tohumları bir gün önceden suda bekletmeniz gerekiyor.

Dikkat etmeniz gereken ikinci husus ise, toprağın sıcaklığının ekim için uygun olması gerekiyor. Toprak sıcaklığı, 10 – 20 derece arasında olmalıdır. Ayrıca toprak analizi yaptırarak toprağın ph derecesini de öğrenebilirsiniz.

Sürülen toprağa ekilen lahana tohumları yaklaşık olarak 10 gün içerisinde çimlenmeye başlayacaktır.