Lahananın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:54

Lahananın Faydaları Nelerdir?

Lahananın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

23 Aralık 2021 - 11:45

74 views

Lahana mutfağımızda farklı yemeklerin yapımında kullandığımız besin maddesidir. Ülkemizde üretimi yapılan besin maddeleri arasında yer alır. Yağışı ve rutubeti seven bir bitkidir. Yağışın yoğun olmadığı bölgelerde mutlaka sulama imkanlarının gelişmiş olması gerekir. Su ihtiyacını karşılayamayan lahana baş oluşturamaz. Sıcak havalar lahana bitkisinin solmasına, yeterli kadar gelişememesine sebep olabiliyor.

Lahana tür olarak farklı alt türlerden oluşsa da genel olarak yazlık ve kışlık lahana olarak iki gruptan oluşabilir. Ancak lahana kış sebzesi olarak bilinen bir besindir. Lahananın farklı alt türleri vardır. Her bir türün insan sağlığına sağladığı bazı temel faydalar bulunur.

Lahana tüketiminin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır?

Hormonların Düzenler

Lahana tüketimi, insan vücudunda bulunan hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Hormon problemi yaşayan insanların lahana tüketmesi öneriliyor. Hem hormonları düzenler hem de düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Sinir – Stresi Azaltır

Lahana tüketmenin sinir ve stresle başa çıkmada faydalı olduğu söyleniyor. Asabi bir ruh haline sahip insanların lahana tüketmesi, onları sakinleştirir, asabiyetlerini azaltır. Var olan sinirlerin yatışmasına katkı sağladığı söyleniyor.

Sinir ve strese bağlı baş ağrılarının yatışmasında da önemli bir etkiye sahiptir.

C vitamini Açısından Zengin

Lahananın içerisinde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Bu sayede lahana tüketmek bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Şişkinlik problemi olan insanların lahana tüketmesi tavsiye edilir.

Cildi Tazeler

Lahana tüketiminin cilt üzerine de pekçok faydası bulunuyor. Su miktarı yüksek bir besin olduğu için cildin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle çiğ tüketimi cildin ihtiyaç duyduğu nemin karşılanmasında yardımcı olur.

Cilt sağlığına da iyi gelir. Lahanayı hem tüketerek hem de maske şeklinde kullanarak cildinizi sağlıklı hale getirebilirsiniz. Lahanayı püre haline getirerek cildinize uygulayabilirsiniz. Bu sayede cildiniz pürüzsüz bir görünüm kazanır.

Püre haline getirdiğiniz maskeyi yüzünüzün yanı sıra saçlarınıza da uygulayabilirsiniz.

Astım Rahatsızlığına İyi Gelir

Astım hastalığı olan insanların, lahana tüketmesi tavsiye edilir. Astımın yanı sıra göz sağlığı için de tüketilebilecek bir besindir.

Lif Oranı Yüksektir

Kilo vermek isteyenler lahana salataları yaparak tüketebilir. İçerdiği lif sayesinde tokluk hissi sağlar.