Lavanta Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:42

Lavanta Çeşitleri Nelerdir?

Lavanta Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

13 Temmuz 2021 - 16:54

287 views

Lavanta bitkisinin pek çok farklı çeşidinin bulunabileceğini söyleyebilmek mümkün olabilir.


Farklı çeşitlerinin farklı bölgeler içerisinde yetiştiriminin yapılabildiği bilinen lavanta bitkisinin kaç farklı çeşidi vardır?


Öncelikle lavanta bitkisinin çokça bilinen ve yetiştirimi en çok Bulgaristan’da yetiştirimi sağlanabilen 7 türü olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. En yüksek verim elde edebilen lavanta türü olarak bilinen tür ise Lavandula Angustifolia türüdür diyebilmek mümkün olabilir bunun dışında popüler olan lavanta bitkisi çeşitleri ise: :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.


Akdeniz iklimi taşıyan bölgeler içerisinde yetişitirim ağlanan ve ülkemiz içerisinde de bulunabilen lavanta türleri ise: Royal Velvet, Sweet Romance, Hidcote, Grosso, Munstead, Provence türleri olabilir. Bu türlerin özelliklerine gelecek olursak ise:


Royal Velvet: Kraliyet kadifesi olarak anılabilen bir lavanta türü olarak biliniyor. Mor renkli bir bitki olan bu lavanta türü yoğun bir aromalı kokusu ile de oldukça dikkat çeken bitki türlerinin arasında bulunabiliyor. Ortalama olarak boy oranlar 60 cm boya ulaşan bu bir bitki olarak görülmesi mümkün olabilit. Genellikle İngiliz kraliyet ailesi bahçesi içerisinde görebileceğiniz bir bitki olduğu söylenilebilir. İlkbahar ayları içerisinde çiçek açmaya başlayan bu bitki türü yaz ortalarına kadar çiçek açmasını gerçekleştirilebilir.


Sweet Romance: sonbahar ayları içerisinde çiçek açmaya başlayan bir bitki türüdür ortalama olarak uzama oranlarının 30 ile 40 cm arasında olduğunu söylemek mümkün olabilir. Çabuk olgunlaşan bir lavanta türüdür. Boylarının da uygun bir uzunlukta olmasının sebebi ile genellikle hediye olarak tercih edilebilen bir lavanta türü olarak görülmesi mümkün olabilir.


Hidcote: Evlerin bahçelerinde gördüğünüz lavanta türleridir ve süs bitkisi olarak anılan bir lavanta türü olduğu söylenilebilir. Boy uzunlukları ise ortalama olarak en fazla 60 cm uzunluğuna ulaşabilen bir türdür. Çiçeklenme ayları ise temmuz ayı içerisinden eylül aylarına kadar gerçekleşebiliyor.

Grosso: Yağ için üretilen bir lavanta türü olduğu söylenilebilir. Yağ oranı fazla ve boy uzunlukları ortalama olarak 80 cm civarındadır diyebiliriz.


Munstead: İngiliz lavantası olarak bilinen bir lavanta türüdür. Her hava koşuluna uyum sağlaması ile dikkat çeker genellikle Akdeniz iklimi taşıyan bölgeler haricinde bu tür lavanta tercih edilir.

Provence: Ortalama maksimum boy uzunlukları 1 metre kadar olabilen bir türdür. Güney Fransa’da sıklıkla yetiştirilen lavanta türleri arasında bulunur.