Lavanta Hasadı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:30

Lavanta Hasadı Nasıl Yapılır?

Lavanta Hasadı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:53

120 views

Çok verimli olan bir bitki sınıfında yer alan lavanta bitkisi kolay olgunlaşan bir bitkidir demek mümkün.
Düzenli olarak bakım ve budaması yapılan lavantalardan taze lavanta itkileri elde edebilirsiniz. Budaması gerçekleştirilmeyen lavanta türlerinde ise taze olarak lavanta bitkisi toplanılabiliyor.


Lavanta için tercih edilen uygun budama zamanının sonbahar ayları içerisinde gerçekleştirildiği söylenebilir yine de hava şartlarına ve bitkinin gelişimine bağlı olarak budanma vakitlerinde ufak değişimler söz konusu olabileceğini de bilmek gerekiyor. Lavanta düzgün bir biçimde budanmazsa eğer özellikle sap kısımlarında odunlaşma görülebiliyor demek mümkün.
Lavanta hasat zamanı ne zamandır? Lavanta ne zaman toplanır? Lavanta hangi mevsimde hasat edilir?


Soruları bitki için önemli konular arasında yer alıyor demek mümkün. Bunun nedeni ise bir sonraki yıl alacağınız verimi doğru bir hasat şekli ile arttırabilecek olmanız olabilir.

Hasat İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Çiçek açma zamanı için lavanta bitkisinde mart ayı başı ve Haziran ayı olarak görülebilir. Hasat için uygun zaman çiçek üzerindeki bütün kısımların çiçeklenmesi ile anlaşılabilir yani Ağustos aylarının ortalarından sonra lavanta bitkisinin sürekli hasat edilmemesi ve bekletilmesi önerilebilir. Bu ay içerisinde lavantanın en çok kullanıldığı alan olan uçucu yağ alanı için lavanta çiçeğinde yağlanma oranı artar.

Peki, Lavanta İçin Uygun Hasat Ne Zaman?

Hasat için seçilmesi gereken zaman ılık ve rüzgârsız bir hava olan zaman olabilir. Güneşli bir seçmek lavanta hasadı için uygun olabilir. Fazla sıcak havalarda hasat gerçekleştirilmesi lavanta içerisindeki değerli yağın değer kaybetmesine ve buharlaşmasına neden olabileceği için tercih edilmemesi önerilebilir. Hasat zamanından birkaç gün öncesinde veya hasadın gerçekleştirileceği bölgede yağış olması ürünün kalitesinin düşmesine neden olabileceği için hasat yapılmadan önce bölgenin yağış almamasına dikkat etmeni önerilebilir. Lavanta için yağ hasadı yapıldıktan sonra lavanta sapı saplarının hasadının gerçekleştirilmesi için uygun görülebilecek olan zamanın ise ilk hasattan 10 gün sonrası olabilir fakat bu durum bitkiden bitkiye göre değişim sağlayabilir bu neden ile öncesinde detaylı araştırılmasının gerçekleştirilmesi ve uzman bir kişiye danışılması önerilebilir.