Lavanta Nasıl Kurutulur?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:29

Lavanta Nasıl Kurutulur?

Lavanta Nasıl Kurutulur?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:53

153 views

Lavanta bitkisi hasat edildikten sona yaş kullanım için özel olarak kullanılacak çeşitleri ayırılır ve geri kalan kısmı için kurutma gerçekleştirilebilir. Lavanta işlemi için uygun bir kurutma çok dikkatli olarak gerçekleştirilmelidir demek mümkün. Bunun nedeni ise lavanta bitkisi doğru bir biçimde kurutulmadığı zaman meydana gelebilecek belirli sorunlardan kaynaklı olarak görülebilir. Düzgün bir kurutma işlemi yapılmazsa lavantalar aromalı kokusunu kaybedebilir. Eğer kurutma işlemi sırasında iyi bir kurutma yöntemi uygulanırsa lavantalar kokusunu kaybetmez ve kuru halleri ile dahi etrafa hoş bir koku yayılmasını sağlayabilirler


‘’Lavanta için doğru kurutma nasıl yapılır?’’ diye soracak olursanız ise lavantaların rengi parlak olarak hasat edildikten sonra bitkinin kokusunu kaybetmeden kurutma işlemine başlanması önerilir. İki farklı tipte kurutma uygulanabilecek olan lavanta bitkileri için dikkat edilmesi gereken birkaç ufak nokta olduğunu söylemek mümkün.
Karanlık bir odada kurutma işlemi gerçekleştirilebilir.

Lavantalar İçin Karanlık Bir Alanda Kurutma Yöntemi:

Lavanta çiçeklerini tam açmamış bir halde iken toplanabilir bu işlem için tomurcuk kısımları tamamen açılmadan sapının dibinden kesilerek gerçekleştirilmesi önerilebilir. Bunun sebebi ise kurutma işlemi sırasında çiçeğin rengini kaybetmemesi olabilir. Kesim işleminin dikkatli ve düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi bir sonraki mahsulün oluşumu için önemli bir detaydır bu neden ile dikkatli olunması gerekebilir. Topladığınız lavantaları demek haline getirdikten sonra saplarının uç kısımları eşit olabilecek bir şekilde kesilmeli çok sıkı demetler bitki üzerinde küf oluşumuna neden olabileceği için dikkatli davranılmalıdır. Demetleri bağlamak için ise lastik tercih etmeniz öneriliyor ip ile bağlanan lavantalar kurutma işlemi sırasında oluşabilecek küçülmeden kaynaklı olarak sabit kalamayabiliyor. Düzgünce bağladıktan sonra lavantalar için baş aşağı pozisyonda asabileceğiniz uygun bir yer bulduktan sonra kolaylıkla asarak kurutabilirsiniz. Karanlık bir yerde olup gün ışığı almamasına özen göstermeniz önerilebilir. Eğer lavanta bitkisi sap kısımları ile birlikte toplanmış se sap kısımlarının temizlenmesinin kurutma işleminden sonra yapılmasına özen gösterilmelidir.


Güneşte kurutma yöntemi ise önerilen bir kurutma yöntemi değildir bu yöntem lavantalarının rengini ve aromasını kaybetmesine neden olabilir. Tarladan toplanan bitkiler ise tesislerde 30 40 derece aralığındaki sıcaklık yüksekliklerinde kurutulur diyebiliriz.