Lavanta YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:08

Lavanta Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:45

53 views

Lavanta yetiştiriciliği hem güzel kokusu ile dikkat çekiyor hem de yetiştirildiği bölgede lavanta mevsiminde harika lavanta kokuları duyabilmek mümkün olabiliyor. Bölge içerisinde hem renkli hem de hoş kokulu bir durum oluşuyor.


Lavanta yetiştiriciliği aynı zamanda en karlı tarın ürünlerinden biri olarak göze çarpıyor. Gelecek içerisinde en karlı tarım bitkileri arasında bulunan ürünlerden biri olacağından söz ediliyor diyebiliriz.


Lavanta yetiştiriciliğine merak salan herkes tarafından araştırılan sorulardan en önemlisinin ise lavantanın nasıl bir bitki olduğu ile ilgili sorulardır diyebilmek mümkün.
Yetiştiriciliğini sağlayabilmek için o bitkinin özelliklerini öğrenebilmek oldukça önemlidir diyebiliriz.

Lavanta Bitkisi Nedir?

Lavanta nedir? Familya olarak ballıbabagiller içerisinde bulunan bir bitki türüdür ve lavandula cinsi çiçekleri oluşturan Akdeniz kökenine sahip olan bir bitki olduğu söylenebilecek olan lavanta bitkisinin Akdeniz kıyılarından Hindistan ülkesine kadar ulaşan geniş bir alan içerisinde yetiştirimi sağlanabilen bir bitki türü olduğu da söylenilebilir.
Renk olarak dikkat çekici bir renge sahip olan bitki türleridir çalı görünümüne sahip olan bu bitki türünün renginin mavi, mor, kırmızı renklerde çiçek açabildiği biliniyor.
Lavanta uzun yıllar yaşayabilen bitki türleri arasında bulunuyor ve lavanta bitkisinin boyunun da yaklaşık olarak bir metre kadar uzunlukta görülebileceği söylenen bilgiler arasında yer alıyor.


Lavanta bahçeleri güzel görüntüsü ile insanların dikkatini çekmeyi başarırken lavanta kokusu ise pek çok kozmetik veya temizlik ürünün içerisinde kullanıldığını söylemek pek de yanlış olmaz bunun dışında lavanta bitkisi ve ayı da insan sağlığına faydalı olarak kullanılabilen ürünler arasında yer alıyor.


Bunların hepsinin yanında lavanta yetiştiriciliğinin çok zor olduğu da söylenemez. Kolay yetiştirimi ve sağladığı kar sayesinde yetiştirilmeye uygun olan bölgeler içerisinde yetiştirilmesi en çok tercih edilen bitkiler arasında bulunuyor diyebiliriz.

Peki, Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lavanta yetiştiriciliğinin iklim istekleri nelerdir? Lavanta bitkisi için ne kadar sulama yapılmalı? Lavanta bitkisinin toprak istekleri nelerdir? Soruları lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyenler için önemli sorular arasında bulunuyor.


Öncelikle lavanta bitkisinin hemen hemen her toprakta yetiştirilmeye uygun olan bir bitki olduğunu söyleyebilmek mümkün. Fazla verim alınabilecek toprak ise genel olarak kireçli topraklardır diyebiliriz. Kuru topraklarda lavanta yetiştiriciliği yapılarak daha yüksek verim elde etmek mümkün olabilirken lavanta bitkisinin toprak isteğinin ise 5.8 ile 8.3 arasında bir ph değerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu bitki türü sıcak havaya ve soğukluğa dayanıklı bir bitki olarak göze çarpıyor. Fazla soğuk havalarda zarar göre olasılığı vardır fakat genel olarak soğuk iklimden fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz.

Lavanta Nasıl Üretilir?

Yaşadığınız bölgenin lavanta için uygun olduğuna karar verdiyesiniz lavanta bitkisini tıpkı patates için olduğu gibi vegetatif üreme yöntemleri kullanarak üretebileceğinizi bilmeniz gerektiğini söyleyebilmek mümkün.

Peki, vejetatif üreme nedir? Vejetatif üreme bir tür eşeysiz üreme olarak adlandırılan bir üreme türüdür bu üreme türünde bitkinin herhangi bir tohuma gerek kalmadan bitkinin bir parçası genellikle kumlu veya torflu topraklar içerisinde çoğaltılarak gerçekleştirilen bitki çoğaltma yöntemleri arasında bulunuyor. Bu toprak türlerinin bitkinizin daha kolay köklenmesi üzerinde etkisi olabileceği biliniyor. Vejetatif üreme ile çoğaltma işlemi lavanta bitkisi için bitkilerin kış dinlenmesi sırasında dikim gerçekleştirilmelidir diyebiliriz. Yani bitki uyurken dikim yapılması doğru bir tercih olarak görülebilir. Uygun topraklar kullanılarak doğru dönemde çoğaltılan bitki köklerinin tutmama olasılığının da çok az olduğunu belirtebiliriz.

Tohumdan lavanta yetiştiriciliği

Lavanta bitkisi içim generatif üreme nedir? Tohum ile gerçekleştirilen lavanta üretme türüdür lavanta üretmek için genel olarak olarak vejetatif üreme yöntemi kullanılsa da lavanta bitkisi için tohumdan üretim de tercih edilen üretim şekilleri arasında yer alıyor diyebiliriz. Hatta bazı lavanta türleri tohum vermediği için zorunlu olarak vejetatif üremenin tercih edildiğini söyleyebilmek mümkün olabilir.


Tohumla lavanta üretimi de zor bir yöntem değildir pek çok bitkiden farklı olarak lavanta tohumlarının direkt olarak toprağa ekimi gerçekleştirilerek de lavanta bitkisinden verim sağlanabildiği biliniyor. Arazi içerisinde düzenli olarak yapılması gereken yabani ot temizliği sırasında henüz küçük olan ve tam olarak fide haline gelememiş lavanta bitkilerini ayırt etmek zor olabileceğinden lavanta tohum yetiştiriciliği için de öncelikli olarak farklı bir yerde çiçeklenme sağlanır. Daha sonrasında uygun bir biçimde toprağı hazırlanmış ve temizlenmiş toprağa alınarak geliştirilmesi sağlanır diyebiliriz.


Tohumları fideye çevirebilmek için öncelikle uygun bir şekilde yastıklama işlemenin yapılması ve yabani otlardan ayırt edilebilecek 15 ile 20 cm arasında bir uzunluğa ulaştığı zaman ise fide halinde dikiminin gerçekleştirilmesi uygun olabilir.


Lavanta Ekimi Yapılırken Neye Dikkat Edilmesi Gerekir?


Lavanta dikimi yapılırken lavantanın çok yıllık bir bitki olması sebebi ile en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri özellikle tohumdan dikim yapılacaksa arazinin iyi işlenmiş olmasının yağlanmasıdır diyebiliriz. İyice temizlenen ve derin bire işleme işlemi yapılan toprak üzerine lavanta dikim işlemi gerçekleştirilebilir. Fide dikimi için genellikle yaz ayları başlamadan ilkbahar ayları içerisinde bir mevsim tercih etmek mümkün olabilir. Yani lavanta fidesi için uygun dikim zamanının mart başından mayıs sonuna kadar olabileceğini söylemek gerekir. Geniş bir zaman aralığında dikim sağlanılması mümkün olabilir. Dikim için dikkat edilmesi gereken bir diğer noktalardan biri ise dikim aralıklarının uygun mesafede olması olabilir. Bitkinin iyi bir biçimde yetişmesine uygun olabilecek aralıkların hava koşullarına ve iklime göre değişebileceği bilinse de genel olarak uygun iklim koşulları içerisinde 3 ile 4 metre arası medsafe3si uygunlarınken 2 ile 3 metre arasında sıra üzeri mesafeler kullanılabiliyor. Bu aralıklar Isparta ili içerisinde kullanılan aralıklardır diyebiliriz. Neden bu kadar uzun aralıklar ile dikim sağlanıyor?


Lavanta bitkisi uzun yıllar yaşayan bir bitki türü olduğundan ve kar oranı yüksek olduğundan geniş alanlarda yetiştirimi tercih ediliyor diyebiliriz. Lavanta bitkisi uzun bir yetiştiricilik de sağladığından toprağa işlemek için genellikle tarım araçları kullanımı pratikliği ve zaman kazandırması sayesinde tercih edilen yöntemlerden biri olarak görülüyor. Bu nem ile hem zaman tasarrufu hem de iyi bir toprak bakımı sağlanabilmesi adına traktörler tercih ediliyor ve tohum veya fide dikimi de buna uygun olarak gerçekleştiriliyor.


Lavanta Bitkisinde Sulama Nasıl Yapılmalı?


Fide dikimi gerçekleştirildikten sonra lavanta fidesinin toprağa düzgün bir biçimde tutunmasını sağlamak adına belirli aralıklar ile 3 veya 4 defa sulanması sağlanabilir. Daha sonra lavanta bitkisinin kuru topraklar üzerinde de yetiştirimi mümkün olabiliyor. Fakat düzenli olarak belirli aralıklar ile gerçekleştirilen bitki sulaması sayesinde dekar başına lavanta verimini kolaylıkla arttırabileceğinizi söylemek mümkün olabilir.
Lavanta bakım işlemi ise oldukça kaydır ilk yıllarda düzenli olarak yabancı ot kontrolü yapılması ve temizlenmesi halinde sonraki yıllarda yabancı otlar lavanta bitkisinin bulunduğu bölgeler içerisinde nadiren yetişmeye başlayacaklardır demek mümkün.
Lavanta için genellik zaman kontrolü ve daha kolay bir yöntem olması için makineli hasat tercih edilebilir.